Διυλιστήριο: ΕΣΥ θα ανήκεις σε ιδιώτη από δω και πέρα ....

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΣΥ θα ανήκεις σε ιδιώτη από δω και πέρα ....

 
Η κυβέρνηση με νόμο που ψηφίστηκε στις 10/9 στο 3ο θερινό τμήμα της Βουλής, παρέδωσε σε μια ιδιωτική εταιρία με το όνομα ΕΣΑΝ. Α.Ε. (Εταιρία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε.). τη διαχείριση των χρημάτων του ΕΣΥ καθώς και την κοστολόγηση και την αξιολόγηση όλων των δομών Υγείας. 

Ένας από τους βασικούς στόχους του νέου νόμου αποκαλύπτεται στη 2η σελίδα της «αιτιολογικής έκθεσης» που τον συνοδεύει: 

«Με τον τρόπο αυτό …αποφεύγεται και η μελλοντική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς η... η ΕΣΑΝ Α.Ε. δύναται να μετεξελιχθεί με γοργούς ρυθμούς σε μια απολύτως βιώσιμη και οικονομικώς αυτάρκη ανώνυμη εταιρία» 

Έτσι ωμά και κυνικά η κυβέρνηση δηλώνει πως στόχος του νέου νόμου είναι να σταματήσουν σταδιακά οι νοσοκομειακές δομές να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις που συντηρούνται και βγάζουν κέρδη με βάση την «παραγωγή» τους. 

Τα έσοδα των νοσοκομείων – από τα οποία θα εξαρτάται και η ύπαρξη τους – θα περιοριστούν βασικά στα χρήματα που θα δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και στα χρήματα που θα δίνουν οι ίδιοι οι ασθενείς (για όλα όσα δεν θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία – και θα είναι πολλά…) 

Σύμφωνα και με ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ για την ΕΣΑΝ ΑΕ: 

«Συνολικά ως το 2020 σχεδιάζουν ώστε τα νοσοκομεία να είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα με μηδενική κρατική χρηματοδότηση.» 

Παράλληλα, για όσο καιρό το Δημόσιο συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ΕΣΥ, η ΕΣΑΝ Α.Ε. στοχεύει να κατευθύνει ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των χρημάτων, όπως και των χρημάτων του ΕΟΠΥΥ και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές – και σε βάρος των δημόσιων νοσοκομείων.


http://diulistirio.blogspot.gr/







Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus