Διυλιστήριο: Τι θα γίνει αν φύγει το ΔΝΤ από την Τρόικα στην Ελλάδα;

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τι θα γίνει αν φύγει το ΔΝΤ από την Τρόικα στην Ελλάδα;

Ο όρος ''ΤΡΟΙΚΑ'' προέρχεται από τη ρωσική λέξη, που σημαίνει το χειμερινό έλκηθρο το οποίο σέρνουν τρία άλογα. Χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίζει έναν φορέα ή μία ομάδα που αποτελείται από τρία συστατικά. Στην περίπτωσή μας, η τρόικα αποτελείται από εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Πρόκειται για τους τρεις επικυρίαρχους της χώρας, τους οποίους εγκατέστησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με την βοήθεια της ΝΔ και του ΛΑΟΣ) και σε αγαστή συνεργασία (κυβέρνηση και τρόικα) προωθούν μέτρα που καταργούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, διαλύουν το κοινωνικό κράτος που είχε απομείνει και ισοπεδώνουν το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα εργαζόμενου, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή πολλά ακούγονται το τελευταία καιρό, όπως καταλαβαίνεται ΑΝ (λέω αν, που δεν το βλέπω) φύγει το ΔΝΤ δεν σημαίνει ότι θα φύγει και η Τρόικα. Δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει το πρόγραμμά τους, ότι θα σταματήσουν τα μνημόνια. Τουναντίον μάλιστα αν θεωρήσουμε ότι το ΔΝΤ πρεσβεύεται από την Κριστίν Λαγκάρντ και συνεπώς από τους Αμερικάνους, το να φύγει το ΔΝΤ σημαίνει ότι τις όποιες αποφάσεις που θα λαμβάνονται για το ''πρόγραμμα'' (έτσι το λέμε τώρα το μνημόνιο) θα λαμβάνονται εξολοκλήρου από τους Γερμανούς και την κυρία Μέρκελ, η οποία είναι θερμός υποστηρικτής του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο, η πλευρά των Αμερικάνων (μέσα από την πίεση της ομογένειας), αρχίζει να πιστεύει στην αποτυχία του προγράμματος λιτότητας(φυσικά για τους δικούς της λόγους περισσότερο ενεργειακούς) και ζητά αλλαγή πολιτικής. Για το λόγο αυτό και η Κριστίν Λαγκάρντ ζητά διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις από την Γερμανική πλευρά ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί από την πλευρά τους θα αποδοθούν στο ακέραιο και για αυτό το λόγο θέλει ένα ταμείο 25 δις ευρώ για την υποστήριξη του προγράμματος σε περίπτωση που δεν πετύχει αυτό που θέλει η Γερμανική πλευρά. 

Το βέβαιο είναι ότι σημερινή συγκυβέρνηση, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία κατέχει εξολοκλήρου, θα συνδυάσει την Τρόικα και τα μνημόνια με το ΔΝΤ, έτσι ώστε να παίξει το τελευταίο της χαρτί για τις εκλογές, ότι ενδεχόμενη ''απόσυρση'' του ΔΝΤ θα σημαίνει και τέλος των μνημονίων.    
Με λίγα λόγια, το κατά τα άλλα συμπαθέστατο όχημα, ίσως να σταματήσουν να το σέρνουν τρία άλογα,αλλά δύο, και το σίγουρο είναι, ότι δεν θα το σέρνουμε εμείς, για να ξέρουμε και τον προορισμό του.  

Γράφει η Αδούλωτη Αντιόπη

http://diulistirio.blogspot.gr/ 
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus