Διυλιστήριο: Ρήγμα Αθήνας-Βιέννης: Ανακλήθηκε η Ελληνίδα πρέσβης

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ρήγμα Αθήνας-Βιέννης: Ανακλήθηκε η Ελληνίδα πρέσβης



Με ανάκληση της πρέσβεως μας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις απαντά η Ελλάδα στην Αυστρία.

Μετά από το διάβημα που πραγματοποίησε το υπουργείο των Εξωτερικών δύο ημέρες πριν, για την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, ως «πράξη μη φιλική» και «εξωθεσμική που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες», σήμερα, με εντολή του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά καλείται στην Αθήνα η κ. Αλειφέρη, «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».

«Είναι σαφές», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα Δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους».

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει επίσης ότι «οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης». Επισημαίνει δε ότι «οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα», καθώς «η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση»

Ωστόσο, συνεχίζοντας την πάγια αρνητική στάση κατά τους τελευταίους μήνες, του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Σεμπάστιαν Κουρτς, απέναντι στην Αθήνα, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά με νέα κριτική εναντίον της Ελλάδας, σχολιάζοντας τη σημερινή ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, της Ελληνίδας πρέσβη στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη.

Σε ανακοίνωσή του, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά το απόγευμα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως “η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής”.

Προσθέτει δε, ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Έλληνες.

“Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.

Δ. Δημητρακούδης, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Αθήνα

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus