Διυλιστήριο: Που θα βρείτε τα λεφτά ; 1. Ανοίγουμε το σκάνδαλο της Siemens (Εκροή χρημάτων 2 δις)

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Που θα βρείτε τα λεφτά ; 1. Ανοίγουμε το σκάνδαλο της Siemens (Εκροή χρημάτων 2 δις)



Σε όλες τις τηλεοπτικές συζητήσεις ακούμε από τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τελευταία και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που θα βρείτε τα λεφτά ; Εμείς θέλοντας να βοηθήσουμε την συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να θυμίσουμε σκάνδαλα όπου αν τα ανοίξουν μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά λεφτά για αναπτυξιακή πολιτική.

1. ΣΚΑΝΔΑΛΟ Siemens

Σας παραθέτουμε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής (απόφαση από εκπροσώπους όλων των κομμάτων, ομόφωνα).

Στις 07.09.2010 ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Εφετών για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης (με σκοπό τη διάπραξη απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 1 παρ. 1 Ν. 1608/1950, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση) εις βάρος στελεχών της Siemens.

Από την πιο πάνω εγκληματική δραστηριότητα των στελεχών της Siemens, το Ελληνικό Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Οργανισμοί του φέρεται ότι υπέστησαν μια πρωτοφανή ζημία, ο υπολογισμός της οποίας πρέπει να γίνει από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Η Εξεταστική Επιτροπή προσδιόρισε κατά προσέγγιση τη ζημιά στα 2 δισ. €, ποσό που αναλογεί στον τζίρο της SIEMENS AE (βλ. σχετ.1 την υπ’αριθμ. 224/28-09-2010 πορισματική αναφορά).

Για να εκτιμηθεί το ύψος της ζημιάς που προκάλεσε στο Ελληνικό Δημόσιο και στους Δημόσιους Οργανισμούς η λειτουργία των «μαύρων ταμείων» από την SIEMENS AG πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψη οι εξής παράμετροι:

1. Η εκτιμώμενη ζημία (αντίστοιχη αύξηση των εσόδων της SIEMENS) σε ποσοστό 10% επί του τζίρου της για κάθε σύμβαση στην Ελλάδα αναδεικνύει εκτός των άλλων και την εξαγορά-χειραγώγηση της ανταγωνιστικότητας, την αθέμιτη άνοδο των τιμών (στην Ελλάδα) και την υποβάθμιση της ποιότητας των υλικών και των υπηρεσιών που προμήθευε.

2. Το ποσοστό της συνολικής ζημίας για κάθε σύμβαση και αντικείμενο δεν ήταν πάντα σταθερό αλλά κυμαινόταν ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά πάντα ανοδικά σε σχέση με τις τιμές της αγοράς τηλεπικοινωνιών οι οποίες έβαιναν μειούμενες στη διεθνή αγορά.

3. Για παράδειγμα στον ΟΤΕ:

i. η ζημία για την Προγραμματική Συμφωνία 8002 ήταν περίπου 40% επί του τζίρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και η αντίστοιχη πτώση τιμών στη διεθνή αγορά

ii. η ζημία για την τεχνική υποστήριξη ήταν 35% για τα έτη 2003-2004 και 46% από το 2005-2010

iii. η ζημία για την πληρωμή από τη SIEMENS για μη εφαρμογή των ρητρών της Προγραμματική Συμφωνία ήταν 10% του τζίρου

4. Οίκοι αξιολόγησης συνέβαλαν με τους δήθεν κοστολογικούς ελέγχους στο να υλοποιείται η εκάστοτε ζημία σε βάρος του αγοραστή, με ισόποση περιουσιακή ωφέλεια της SIEMENS και δεν προστάτευσαν τα συμφέροντα του αγοραστή.

5. Με βάση τη σύμβαση συμβιβασμού που υπέγραψε ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος (ο οποίος ακόμα βρίσκεται υπό την προστασία της Γερμανίας) στις 14.04.2010 με τη SIEMENS AG και τη SIEMENS Α.Ε. (Confidential) και τη ρήτρα εχεμύθειας που περιέχεται σε αυτή, ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος υποχρεώνεται να μην δώσει καμία πληροφορία σε τρίτους για ό,τι αφορά την SIEMENS AG και τις άλλες εταιρείες του ομίλου. Σημειώνεται ότι όλα τα στελέχη της Siemens έχουν δεσμευθεί με ανάλογες συμφωνίες συμβιβασμού, για την τήρηση της εχεμύθειας (βλ. σχετ. 2, Συμφωνία συμβιβασμού κ. Μιχαήλ Χριστοφοράκου με Siemens AG, Siemens AE).

6. Για τον υπολογισμό της ζημιάς του Ελληνικού Δημοσίου ενδιαφέρουν παρουσιάζουν ορισμένα στοιχεία απο το Annual Report 2009 της SIEMENS AG. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο σχετικά με τις ανοικτές νομικές διαδικασίες της εταιρείας στις 15 Δεκεμβρίου του 2008 ανακοίνωσε ότι περατώθηκαν οι νομικές διαδικασίες εναντίον της στο Μόναχο της Γερμανίας και στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Οι κατηγορίες αναφέρονταν σε ισχυρισμούς για δωροληψία δημοσίων λειτουργών και αξιωματούχων.

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΜΒΑΣΜΟΣ

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ωθήθηκε η προδοτική κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου στις 5 4 2012 η οποία προέβλεπε τα εξής :

Η γερμανική εταιρεία καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη Siemens Hellas και ενδεχόμενη κατασκευή εργοστασίου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, «που θα οδηγήσει σε απασχόληση 700 ατόμων».

Και φυσικά όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά ....

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του Σκανδάλου να θυμηθούμε ότι την επόμενη μέρα της ερώτησης Έλληνα δημοσιογράφου στον Γερμανό Οικονομικών Σόιμπλε (στις 6 2 20154) για τα σκάνδαλα στην Ελλάδα όπου εμπλέκονται κατά μεγαλύτερο μέρος Γερμανικές εταιρείες ο Heinz-Joachim Neubürger, οικονομικός διευθυντής Siemens, εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μόναχο

Περιμένετε συνέχεια για άλλα σκάνδαλα .....

http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus