Διυλιστήριο: Γενναία αύξηση του ορίου χρηματοδότησης από την ΕΚΤ κατά 1,5 δισ. ευρώ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Γενναία αύξηση του ορίου χρηματοδότησης από την ΕΚΤ κατά 1,5 δισ. ευρώ


Έμμεση ένεση ρευστότητας στο Δημόσιο: Η Φρανκφούρτη καλύπτει τις καταθέσεις φορέων που θα φύγουν από τις εμπορικές τράπεζες για να πληρωθούν υποχρεώσεις του κράτους

Σε μεγάλη αύξηση του ορίου έκτακτης παροχής χρηματοδότησης (ELA) προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη σημερινή του συνεδρίαση, προσφέροντας έμμεσα μια χρηματοδοτική ένεση στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, το όριο του ELA αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά στα 75,5 δισ. ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ ήταν και πάλι «γενναιόδωρη», καθώς είχε αυξήσει το όριο κατά 1,2 δισ. ευρώ, με τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του διοικητικού συμβουλίου, ότι έπρεπε να ικανοποιηθεί πλήρως το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος, για να αποφευχθεί «οξύ πρόβλημα ρευστότητας» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως είχε μεταδώσει το “Bloomberg”.

Η αύξηση του ορίου χρηματοδότησης διευκολύνει το Γενικό Λογιστήριο στην προσπάθεια να συγκεντρώσει ρευστότητα από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποσύρουν τις καταθέσεις τουςαπό τις εμπορικές τράπεζες και τις μεταφέρουν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα ελλείμματα που δημιουργούνται στις καταθέσεις των τραπεζών καλύπτονται με την έκτακτη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus