Διυλιστήριο: Bloomberg: Το ΔΝΤ να ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα και να διαγράψει μέρος του χρέους της

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Bloomberg: Το ΔΝΤ να ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα και να διαγράψει μέρος του χρέους της


Να ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα και να διαγράψει ένα μέρος του ελληνικού χρέους καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Ashoka Mody, πρώην στέλεχος του Ταμείου.

Ειδικότερα, ο Αμερικανο-ινδός οικονομολόγος υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης, το οποίο φιλοξενείται στο Bloomberg, πως το ΔΝΤ αντί να ζητάει την αποπληρωμή των δόσεων και την επιβολή περαιτέρω λιτότητας, θα έπρεπε να αναγνωρίσει τα λάθη του στο ελληνικό πρόγραμμα και να διαγράψει ένα μέρος του ελληνικού χρέους.

«Το θανατηφόρο λάθος του ΔΝΤ ανιχνεύεται τον Απρίλιο του 2010, όταν το Ταμείο δανειοδότησε την Ελλάδα αντί να της επιτρέψει να κηρύξει χρεοκοπία» αναλύει ο Ashoka Mody.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Bundesbank αντιτίθονταν στην επιλογή της χρεοκοπίας, ισχυριζόμενοι πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε μία παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Φυσικά, τονίζει ο αναλυτής, αυτό το επιχείρημα έκρυβε την αναγκαιότητα προστασίας των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, οι οποίες είχαν τεράστια έκθεση στο ελληνικό χρέος.

Στη συνέχεια, επισημαίνει ο Ashoka Mody, οι αρμόδιες αρχές επιχείρησαν να αντικαταστήσουν το ένα πρόβλημα με… ένα άλλο, καθώς ΔΝΤ και Ευρωζώνη χορήγησαν δάνεια στην Ελλάδα προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της προς τους ιδιώτες πιστωτές.

Όμως, το 2012 επήλθε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στο περιθώριο της οποίας διαγράφηκε το χρέος της χώρας προς τους ιδιώτες πιστωτές.

«Μετά από πέντε χρόνια κρίσης, το χρέος της Ελλάδα ενισχύθηκε από το 130% στο 180% του ΑΕΠ, ενώ η βαθιά ύφεση και ο αποπληθωρισμός υπονόμευσαν τη δυνατότητα αποπληρωμής του» υπερθεματίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

«Όλοι πλέον κατανοούν πως η χορήγηση δανείων για την αποπληρωμή του χρέους προς τους ιδιώτες ήταν μία κακή ιδέα» συνεχίζει.

Ως αντάλλαγμα μάλιστα, το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη επέβαλαν μία άνευ προηγουμένου λιτότητα, η οποία προκάλεσε την πλήρη αποσάθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Στις 9 Απριλίου, τονίζει ο Ashoka Mody, η Ελλάδα κατέβαλε 450 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ έως τον Ιούνιο πρέπει να καταβάλει ακόμη 2 δισ. ευρώ.

«Το ΔΝΤ έχοντας αποτύχει στο πρώτο ελληνικό τεστ, κινδυνεύει να υποπέσει στο ίδιο λάθος» καταλήγει, καλώντας την Κριστίν Λαγκάρντ να προβεί στη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus