Διυλιστήριο: Στο Bloomberg ο Ελ Εριάν: Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο για λιτότητα και χρέος

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Στο Bloomberg ο Ελ Εριάν: Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο για λιτότητα και χρέος


«Ο Βαρουφάκης ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα σε αυτό το παρατεταμένο και κουραστικό ελληνικό δράμα», γράφει στο Bloomberg View o οικονομολόγος και αρθρογράφος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Πρέπει να ακούσουμε τι λέει αυτός ο «ταραξίας υπουργός Οικονομικών» για τη λιτότητα και την απομείωση του χρέους, σημειώνει, μέσα στο ελληνικό μαρτύριο «το οποίο περιλαμβάνει ένα ανησυχητικό ανθρώπινο κόστος όσον αφορά την ανεργία, τη φτώχεια και τις χαμένες ευκαιρίες».Έχοντας κατά νου την οικονομική λογική και την επιθυμία για να κάνει το καλύτερο, ο Βαρουφάκης πίεσε για περισσότερο ρεαλισμό από την πλευρά των πιστωτών. Και δεν κουράστηκε ποτέ να λέει πως η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι μόνο δική της ευθύνη», γράφει ο Ελ Εριάν σε ένα κείμενο υποστήριξης προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Γράφει πως αν και καταλαβαίνει το σκεπτικό της απόφασης του Τσίπρα να τον θέσει στο περιθώριο, λυπήθηκε γι' αυτό. Αναγνωρίζει πως είχε ένα ασυνήθιστο διαπραγματευτικό στυλ που προσέλκυσε αρκετή προσοχή και κατανοεί το λόγο που προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εταίρων.

«Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον ακαδημαϊκό χώρο, ο Βαρουφάκης πλανήθηκε από τη δημόσια συζήτηση. Οι διπλωματικές ευγένειες, έδωσαν τη θέση τους σε κρυφές συζητήσεις, ενώ το καλό αρχικά κλίμα μετατράπηκε σε μια πόλεμο πάνω στις διαφωνίες», γράφει.

«Ως μέλος μιας κυβέρνησης που θέλει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του λαού, προσπάθησε να κουβεντιάσει ως ισότιμο μέλος. Και επειδή όλες αυτές οι συναντήσεις καλύφθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ -ειδικά τα γερμανικά- όλες οι διαφωνίες εξελίχθηκαν σε αλληλοκατηγορίες και σε δράμα… Ήταν το στυλ του Βαρουφάκη που ανάγκασε τον Τσίπρα να τον κάνει στην άκρη, ως απάντηση στην αυξανόμενη ευρωπαϊκή αγανάκτηση».

Ο Ελ Εριάν, αναγνωρίζει το «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων Βαρουφάκη, ως άνοιγμα συμβιβασμού από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, οι δανειστές θα πρέπει να κατανοήσουν αυτό που τους λέει ο Βαρουφάκης: οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν υπό καθεστώς δημοσιονομικής λιτότητας και δίχως ελάφρυνση του χρέους.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus