Διυλιστήριο: VIDEO - Η λασπολογία του μήνα από το Πρώτο Θέμα- Ο Βαρουφάκης είναι ''διαφημιστής'' του bitcoin

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

VIDEO - Η λασπολογία του μήνα από το Πρώτο Θέμα- Ο Βαρουφάκης είναι ''διαφημιστής'' του bitcoin

Στην κυριακάτικη εφημερίδα του ''Πρώτου Θέματος'' στις 17 5 2015 διαβάσαμε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είναι σύμβουλος σε εταιρεία Bitcoin της Σιγκαπούρης και ότι είναι λάτρης και ''οπαδός'' της εφαρμογής του Bitcoin, δηλαδή ενός νομίσματος που παρέχει τη δυνατότητα ενός νέου συστήματος πληρωμών και μιας εντελώς ψηφιακής μορφής χρημάτων. Είναι το πρώτο αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμής μεταξύ ομότιμων (peer-to-peer) που λειτουργεί από τους χρήστες του χωρίς κεντρική αρχή ή μεσάζοντες. Από τη σκοπιά του χρήστη, το Bitcoin είναι λίγο πολύ σαν τα μετρητά χρήματα του Διαδικτύου.

Με αυτό τον τρόπο η εφημερίδα ήθελε να ΄΄αναδείξει'' ότι η Ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πολιτική εκτός Ευρώ και με λίγα λόγια να σπείρει πανικό και αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αλλά ποια είναι η πραγματικότητα ;



Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου Enikos στο Star ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διεθνώς γνωστός ως ο επικριτής του Bitcoin, λέγοντας μάλιστα πως έχουν έχουν γραφτεί και άρθρα εναντίον του από τους υποστηρικτές του εν λόγω ψηφιακού νομίσματος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε στη συνέχεια ότι επρόκειτο για μια start-up εταιρεία στην Σιγκαπούρη από 3-4 νέους κι έξυπνους τεχνολόγους οι οποίοι είχαν σαγηνευτεί από το Bitcoin και τον πλησίασαν καθώς ήταν επικριτής του. Όπως είπε μάλιστα, μέσα από τη συνεργασία που είχαν τους έπεισε να εγκαταλείψουν το Bitcoin. Τόνισε τέλος ότι η συνεργασία του με την εν λόγω εταιρεία έληξε τον Δεκέμβριο.

Το ντοκιμαντέρ για το Βitcoin , δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Μουρατίδη μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος να διαφημίζει το ψηφιακό νόμισμα. Ο κ.Μουρατίδης διέψευσε το ''Πρώτο Θέμα'' , επισημαίνοντας ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, συνέντευξη του οποίου περιλαμβάνεται στο βίντεο, όχι μόνο δεν προπαγανδίζει την ανάγκη επικράτησής του Βitcoin, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι βιώσιμο.

Ο κ. Μουρατίδης, σε email που απέστειλε στο enikos.gr, διευκρινίζει ότι δεν είναι Λέκτορας Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, όπως αναφέρεται στο άρθρο, αλλά πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Ο κ. Μουρατίδης υπογραμμίζει ότι το ντοκιμαντέρ με τίτλο ''Bitcoin and Digital Economy'', γυρίστηκε στο πλαίσιο εκπόνησης της πτυχιακής του εργασίας με σκοπό την παρουσίαση των δυνατοτήτων του Βitcoin και το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί σε οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο, μαζί με όλα τα θετικά και αρνητικά του. Σημειώνει δε ότι η συνέντευξη με τον κ. Βαρουφάκη έγινε ένα χρόνο πριν γίνει Υπουργός Οικονομικών όταν ήταν ακόμα καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Austin. Επίσης, αναφέρει ότι στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν έγκριτοι οικονομολόγοι και επιστήμονες της πληροφορικής.

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ τονίζει ότι δεν δημοσιεύτηκε ολόκληρο το βίντεο αλλά χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένα κομμάτια και επισημαίνει ότι ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη που του είχε παραχωρήσει είχε δηλώσει ότι το Bitcoin δεν είναι βιώσιμο και το κράτος δεν θα μπορεί να επιβάλει τη φορολόγησή του. Προσθέτει τέλος, ότι το ντοκιμαντέρ κλείνει με το συμπέρασμα ότι το Bitcoin ουδέποτε θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη λειτουργία των τραπεζών.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "στον ενικό".

Όπως σημείωσε όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ επικοινώνησε μαζί του μέσω email ένας φοιτητής και του ζήτησε να κάνουν μια συνέντευξη μέσω Skype στο πλαίσιο μιας εργασίας που έκανε για το Bitcoin.

"Eξήγησα γιατί θεωρώ τον αλγόριθμο εκπληκτικό", είπε ο κ. Βαρουφάκης, "και πως αυτό μπορεί αυτό να έχει κάποιες εφαρμογές πολύ σημαντικές, αλλά όχι στη δημιουργία ηλεκτρονικού χρήματος".

"Δυστυχώς η δημοσιογραφία στην Ελλάδα λασπολογεί με ένα τρόπο που προκαλεί λίγο θλίψη", πρόσθεσε.

Και εμείς ερχόμαστε τώρα να αναρωτηθούμε δεν θα υπάρχει τιμωρία για τα ΜΜΕ που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις; Ως πότε δημοσιογραφίσκοι να επιπλέουν στην Ελλάδα, παίζοντας παιχνίδι στις πλάτες μας και στις πλάτες ολόκληρης της χώρας; Ως πότε θα ανεχτούμε ανθρωπάρια να ορίζουν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας; Και δεν είναι το θέμα, να δοθεί κάποιο χρηματικό πρόστιμο στην εταιρεία, γιατί για εταιρεία πρόκειται, και να συνεχίσουν να γεμίζουν τον λαό με δηλητήριο. Πρέπει άμεσα να πάρουν την δημοσιογραφική άδεια του αρθρογράφου αλλά και όλοι μας , αφού πρόκειται για εταιρείες, να σταματήσουμε τα έσοδά τους, δηλαδή να σταματήσουμε να αγοράζουμε την κίτρινη φυλλάδα αλλά και να σταματήσει το κράτος να δίνει κρατικές διαφημίσεις.   


Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus