Διυλιστήριο: VIDEO - Μέρκελ και Γκάουκ ανοίγουν το θέμα των αποζημιώσεων

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

VIDEO - Μέρκελ και Γκάουκ ανοίγουν το θέμα των αποζημιώσεων


Ενόψει της συμπλήρωσης 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με τον Ρώσο Πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πρόεδρος Γκάουκ 

Για πρώτη φορά ανοιχτός στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, για τις θηριωδίες της χώρας του κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

Δεν διστάζει μάλιστα, να θέσει θέμα ιστορικής ευθύνης της χώρας του έναντι της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστικό που για χρόνια δεν ήταν γνωστά τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου.

Στο μεταξύ, μετά τη συνέντευξη του Γερμανού Προέδρου ακολούθησαν και οι δηλώσεις της Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες, για πρώτη φορά, αφήνει ανοιχτό το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ:







Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus