Διυλιστήριο: "Στενές επαφές" του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τ.Λιου με τον Α.Τσίπρα προδιαγράφουν πλήρη ανατροπή του σκηνικού

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

"Στενές επαφές" του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τ.Λιου με τον Α.Τσίπρα προδιαγράφουν πλήρη ανατροπή του σκηνικού

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τ .Λιου, όπως αναφέρουν ασφαλέστατες πηγές της κυβέρνησης στο defencenet.gr, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να αποδεχθεί το αίτημα του Γ.Σουρνάρα για κλείσιμο των τραπεζών και έλεγχο κεφαλαίων, ενώ φέρεται να ήταν ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που γνώριιζε ότι θα προκηρυσσόταν δημοψήφισμα.

Και προς τούτο είχε συνεχή επικοινωνία με τον Α.Τσίπρα, η οποία συνεχίστηκε Παρασκευή, Σάββατο και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό και πριν προκηρυχθεί το δημοψήφισμα, μίλησε για "Λύση με κούρεμα" του ελληνικού χρέους" την Παρασκευή το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Στη σημερινή του παρέμβαση προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ.Λαγκάρντ, το Γερμανο υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε και το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μ.Σαπέν, ήταν ξεκάθαρος: Αν δεν υπάρξει "κούρεμα" και λύση, θα γκρεμιστεί η Ελλάδα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, και τα κομμάτια της θα πέσουν επάνω στην υπόλοιπη ευρωζώνη συμπαρασύροντας την ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Πηγές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ότι"Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου ήταν σε τακτική επικοινωνία με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ ο Τζακ Λιου και ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ήταν σε τακτική επικοινωνία με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων".

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι "Ο κ. Λιου συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Ελλάδα να συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς εταίρους της σχετικά με τον προγραμματισμό μιας τραπεζικής αργίας και ελέγχων κεφαλαίων, όπως απαιτείται. Ξεχωριστά, αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν επίσης έρθει σε επαφή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων".

Ο Τζακ Λιου υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να υιοθετήσει δύσκολα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμβιβαστική λύση με τους πιστωτές της. Σημείωσε, επίσης, τη σημασία της λήψης των αναγκαίων μέτρων για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην πορεία προς το δημοψήφισμα.

Κατόπιν της επικοινωνίας, ο Γάλλος πρόεδρος Φ.Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α.Μέρκελ, συγκάλεσαν σε έκτακτες συνεδριάσεις τις Ολομέλειες των Κοινοβουλίων τους.
Την Τετάρτη θα έχουμε νέα Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του Α.Τσίπρα, όπου θα συζητηθεί το αίτημα Τσίπρα στους θεσμούς και στους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης για παράταση του προγράμματος, ανοίγοντας πάλι την πόρτα διαλόγου-διαπραγματεύσεων.

Θα έχει προηγηθεί ένα τριήμερο-χάος στα παγκόσμια χρηματιστήρια και η μη πληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη, αλλά και η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα είναι καλύτερη: Ο έλεγχος στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στη χώρα και αποτελεί πλήγμα για τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα που βλέπει τους εχθρούς του να δικαιώνονται.

Όλη αυτή η κινητικότητα, πιθανότατα θα οδηγήσει σε συμφωνία για πακέτο μέτρων αλλά και σαφή δέσμευση για "κούρεμα" του χρέους.

Αν συμβεί αυτό, τότε δεν θα γίνει το δημοψήφισμα και θα αρθούν οι περιορισμοί στον έλεγχο των κεφαλαίων, αφού θα υπάρξει αλλαγή της απόφασης της ΕΚΤ.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus