Διυλιστήριο: Χρεοκόπησε το Πουέρτο Ρίκο το οποίο ήταν και αυτό σε καθεστώς επιτήρησης !!!

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Χρεοκόπησε το Πουέρτο Ρίκο το οποίο ήταν και αυτό σε καθεστώς επιτήρησης !!!


Να σημειώσουμε ότι το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης από το 2004, με το γνωστό πια σε μας τρόπο του ΔΝΤ, που είναι μέτρα λιτότητας ....


Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, προειδοποίησε ότι το νησί δεν μπορεί πλέον να πληρώσει το δημόσιο χρέος της τάξεως των 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προχωρά σε στάση πληρωμών!

Ο ίδιος συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τους δανειστές, αλλά όπως τόνισε «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη χρεοκοπία. Θα ήθελα να είχα μία πιο εύκολη επιλογή. Δεν είναι πολιτική, είναι μαθηματικά».

Η πρώτη κρίσιμη στιγμή για το Πουέρτο Ρίκο είναι η 1η Ιουλίου, καθώς πρέπει να καταβάλει δόση 400 εκατομμυρίων δολαρίων για το χρέος του, κάτι που δεν είναι σε θέση να κάνει.

Οι δημόσιοι οργανισμοί του Πουέρτο Ρίκο κατέχουν ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους. Μόνο το μερίδιο της εταιρείας ηλεκτρισμού είναι 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως επισημαίνουν, το Πουέρτο Ρίκο βυθίζεται στην – ατελείωτη – ύφεση ήδη από το 2006, ενώ από το 2012 πλήττεται και από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Το δημόσιο χρέος του αγγίζει τα 70 δισ. δολάρια (70% του ΑΕΠ) και το κόστος δανεισμού έχει φτάσει σε επίπεδα που κρίνονται πλέον απαγορευτικά. Όπως και η Ελλάδα, το Πούερτο Ρίκο δεν μπορεί να ασκήσει νομισματική πολιτική, αφού χρησιμοποιεί το δολάριο και ο κλοιός σφίγγει μέρα με τη μέρα γύρω από την οικονομία, που δεν λέει να ανακάμψει. Και πώς να ανακάμψει, άλλωστε, αφού το «φάρμακο» που του χορηγεί η τοπική κυβέρνηση από το 2006 μέχρι και σήμερα είναι η γνωστή και σε εμάς... άγρια λιτότητα. Δώσ’ του περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες, δώσ’ του αύξηση των ορίων συντάξεων και αύξηση φόρων. Και εκεί, όπως και εδώ, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: μηδέν εις το πηλίκο.

Η ανεργία – σε πληθυσμό 3,7 εκατ. – έχει φτάσει το 23,5% και οι νέοι ανώτατης εκπαίδευσης, εκμεταλλευόμενοι την αμερικανική υπηκοότητα, εγκαταλείπουν με την πρώτη ευκαιρία το νησί.


http://diulistirio.blogspot.gr/




Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus