«Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να βγείτε από αυτό το δωμάτιο», τους είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.
Το αγκάθι ήταν το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφέρονταν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η κ. Μέρκελ ήθελε τα 50 δισ. ευρώ των πωλήσεων να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Τσίπρας το θεώρησε αυτό εθνική ταπείνωση. Η εναλλακτική που πρότεινε ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένα μικρότερο ταμείο, τα έσοδα του οποίου θα επανεπενδύονταν στην Ελλάδα.
Μια συμβιβαστική λύση τελικά βρέθηκε έπειτα από περισσότερο από μία ώρα συζητήσεων. Ηταν το φινάλε σε ένα από τα πιο κουραστικά Σαββατοκύριακα σε επίπεδο Συνόδων και διαπραγματεύσεων.
Μετά από σχεδόν εννέα ώρες άκαρπων συζητήσεων το Σάββατο, η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είχε φθάσει σε ένα θλιβερό συμπέρασμα: το Grexit ίσως να ήταν και η λιγότερο κακή επιλογή που είχε απομείνει.
Ο Μισέλ Σαπέν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών πρότεινε να μιλήσουν όλοι ανοιχτά και να πουν την αλήθεια ώστε να εκτονωθεί ο θυμός τους. Πολλοί στο δωμάτιο εκμεταλλεύτηκαν αυτή την πρόταση με ικανοποίηση.
Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε κατά των Ελλήνων και τους αποκάλεσε ανίκανους να κάνουν μεταρρυθμίσεις για πάνω από μισό αιώνα, σύμφωνα με δύο πηγές που βρίσκονταν μπροστά στις συζητήσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι υπουργοί Οικονομικών «υπέταξαν» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο καβγάς κορυφώθηκε όταν ο Σόιμπλε ο οποίος ήταν υπέρ ενός προσωρινού Grexit επιτέθηκε στον Μάριο Ντράγκι. Σε ένα σημείο ο Σόιμπλε νιώθοντας ότι τον πατρονάρουν είπε οργισμένος στον Ντράγκι «Δεν είμαι ηλίθιος». Αυτό έκανε τον Ντάισελμπλουμ να χάσει την υπομονή του και να διακόψει το Eurogroup.
«Ήταν εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση, ακόμα και βίαιη μπορεί να πω» είπε ένας από τους συμμετέχοντες .
Μετά την αποτυχία του Eurogroup η σκυτάλη παραδόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Καθώς οι ώρες περνούσαν και ξημέρωνε Δευτέρα το Grexit ερχόταν όλο και πιο κοντά, λένε πηγές, καθώς οι άυπνοι ηγέτες και διπλωμάτες όλο και διχάζονταν έπειτα από 6 μήνες απογοητευτικών διαπραγματεύσεων.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος που βρισκόταν στο δωμάτιο εκτίμησε ότι τώρα η Γερμανία ήταν που ενεργούσε «κακή τη πίστη» και όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε κάποιο σημείο, ο κ. Τσίπρας έπρεπε να υπομείνει μέχρι και κήρυγμα από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Τελικά, ο Φρανσουά Ολάντ που έδωσε μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στο «μαντρί», τράβηξε τη Μέρκελ και τον Τσίπρα στο γραφείο του Τουσκ για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Αν και τελικά τα κατάφεραν, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να τέντωσαν τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις.
Ο Ολάντ στήριξε πολύ τον Τσίπρα στο θέμα του fund: «Ήταν θέμα εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης. «Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από την ταπείνωση της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν ζητά ελεημοσύνη, αλλά αλληλεγγύη από την ευρωζώνη» είπε ο Γάλλος ηγέτης.
Ο κ. Ολάντ ήταν επίσης εκείνος που επέμεινε ότι η αναφορά σε προσωρινό Grexit πρέπει να αφαιρεθεί από το τελικό έγγραφο.
Οταν πια όλα τελείωσαν κάποιοι διπλωμάτες με θολωμένα μάτια δεν μπορούσαν να πουν με σιγουριά ποιος είχε κερδίσει στον μαραθώνιο. Ηξεραν όμως ποιος είχε υποφέρει περισσότερο: «Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί μέσα» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στη Σύνοδο: «Τον σταύρωσαν».
http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου