Διυλιστήριο: Παρακάμπτει τη Συνθήκη Δουβλίνο 2 η Γερμανία – H Μέρκελ ζητά από Ελλάδα-Ιταλία άμεση καταγραφή προσφύγων

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Παρακάμπτει τη Συνθήκη Δουβλίνο 2 η Γερμανία – H Μέρκελ ζητά από Ελλάδα-Ιταλία άμεση καταγραφή προσφύγων



Μεσούσης της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει ότι θα δεχθεί στο αμερικανικό έδαφος «από 1.000 έως και 2.000 πρόσφυγες από τη Συρία φέτος και μεταξύ 5.000 και 8.000 το 2016″, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, διευκρίνισε ότι «εξετάζονται οι φάκελοι 15.000 Σύριων προσφύγων που παρέδωσε η Ύπατη Αρμοστεία».

Στον απόηχο της συνάντησης Μέρκελ – Ολάντ στο Βερολίνο, γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, παρά τη γαλλογερμανική έκκληση για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στη χορήγηση ασύλου, εδώ και μήνες δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με την κατανομή των προσφύγων.

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισαγάγει υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων, έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, αναφέρει ενδεικτικά η εφημερίδα Die Welt, λόγω της αντίστασης της Βρετανίας και ορισμένων κρατών τηςΑνατολικής Ευρώπης.

Κι ενώ η υποδοχή των προσφύγων πραγματοποιείται βάσει των εθελοντικών δεσμεύσεων, η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότιδεν θα δεχτεί καθυστερήσεις στη δημιουργία κέντρων εγγραφής προσφύγων, ειδικά στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επέμεινε στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο. Ωστόσο, το Βερολίνο επιβεβαιώνει ότι ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, καθώς, το ομοσπονδιακό γραφείο μετανάστευσης εξέδωσε νέες οδηγίεςαναστέλλοντας τις διαδικασίες που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δουβλίνο 2 , τον οποίο η Γερμανία θα παρακάμψει για να επανεξετάσει με δικά της μέτρα και σταθμά τις νέες αιτήσεις για άσυλο προσφύγων από τη Συρία.

Εντός του έτους, η Γερμανία αναμένει αριθμό ρεκόρ 800.000 αιτούντων άσυλο και προσφύγων, ενώ οι επιθέσεις ακροδεξιών κατά κέντρων υποδοχής εντείνονται.

Τα επεισόδια στο Heidenau της Σαξονίας όπου ακροδεξιοί επιχείρησαν να καταστρέψουν καταφύγιο προσφύγων, καταδίκασε ως απεχθή η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο επικεφαλής επικοινωνίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Λέοναρντ Ντόιλ τόνισε ότιτα κρούσματα βίας από Γερμανούς ρατσιστές, δεν αντανακλούν τις διαθέσεις των Ευρωπαίων γενικά, οι οποίοι τείνουν μάλλον να υποδέχονται φιλόξενα τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς, υπενθύμισε ότι 9.000 νεοφερμένοι πρόσφυγες συνωστίζονται στη νότια Σερβία προερχόμενοι από την ΠΓΔΜ και σε συνέντευξη του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, καταγγέλει ότι εάν η Γερμανία μείωνε τις κοινωνικές της παροχές προς τους μετανάστες, το κύμα προσφύγων στα δυτικά Βαλκάνια θα μειωνόταν δραστικά. Ο Σέρβος πρωθυπουργός καταδίκασε παράλληλα την «απαράδεκτη» απροθυμία, όπως υποστήριξε, τωνελληνικών αρχών να καταγράφουν τους πρόσφυγες διότι κατ” αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα γίνεται η χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.

Στην Ιταλία, όπου από την αρχή του έτους έχουν συρρεύσει 100.000 πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία,45 ανήλικα έφτασαν σήμερα στο λιμάνι του Παλέρμο της Σικελίας, αφού διασώθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο από πλοία του πολεμικού ναυτικού. Τα παιδιά πρόκειται να φιλοξενηθούν σε κέντρο υποδοχής στη Σικελία.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus