Διυλιστήριο: Στα 14 δισ. «κλειδώνει» η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Στα 14 δισ. «κλειδώνει» η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών



Στα 14 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών¨σύμφωνα με πηγές, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση και στους Έλληνες τραπεζίτες ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτει από τα stress tests διαμορφώνεται στα 14 δισ. ευρώ, και ακόμα σημειώνει ότι στο βασικό σενάριο, το οποίο καλούνται να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι, οι ανάγκες θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με ενημέρωση προς το ΔΝΤ από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, ο λογαριασμός διαμορφώνεται στα 13 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι και στο παρά 1 της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για να καθορισθούν οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν στην παρούσα φάση, καθώς οι ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες θα γίνουν γνωστές το Σάββατο το πρωί. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επέμεινε ότι κάποια τεχνικής φύσεως θέματα θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση μετά την ανακοίνωση των stress tests, αργά το Σάββατο ή την Κυριακή.

Συμφωνία
Να σημειωθεί ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει πως το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση με έναν συνδυασμό κοινών μετοχών και CoCos, προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως αυτές προκύψουν από το δυσμενές σενάριο των stress tests. Η λεπτομέρεια της αναλογίας των CoCos και των κοινών μετοχών ήταν η αιτία της καθυστέρησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τράπεζες θα αναζητήσουν από τις αγορές το σύνολο των κεφαλαίων που θα δείξει η άσκηση αντοχής.

Αυστηρή προϋπόθεση είναι να συγκεντρώσουν από ιδιώτες επενδυτές κεφάλαια που θα αντιστοιχούν στις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου και της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR).

Το ποσοστό του Ταμείου
'Οπως αναφέρουν πηγές του ΤΧΣ, ο άγνωστος Χ που θα κρίνει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και κατ' επέκταση το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας, όπως αυτές έχουν «μετρηθεί» από τα stress tests και αφού συνυπολογιστούν και οι προτάσεις επαναγοράς ομολόγων (LMEs), αλλά και οι τιμές που θα γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες τιμές θα διαμορφωθούν μέσα από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building).

Αυτός ο άγνωστος Χ είναι απαραίτητος για να μπορέσει η ελληνική πλευρά να προσδιορίσει και την αναλογία κοινών μετοχών και CoCos για τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα το μεσημέρι θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και αύριο Σάββατο θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Προϋποθέσεις για θετική έκβαση

Την αισιοδοξία του ότι η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για θετική έκβαση» δήλωσε και σημείωσε πως μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση «θα προχωρήσουμε αμέσως την αντιμετώπιση των ''κόκκινων'' δανείων με ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα αποτρέπει την αγοραπωλησία δανείων».

Πηγή: Έθνος

http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus