Διυλιστήριο: Bundesbank: «Όχι» σε κατάργηση ή περιορισμό της χρήσης μετρητών

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Bundesbank: «Όχι» σε κατάργηση ή περιορισμό της χρήσης μετρητών

Κατά της κατάργησης ή του περιορισμού στη χρήση των μετρητών τάσσεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, απορρίπτοντας εκ νέου σχετικά αιτήματα.

«Θα ήθελα να το πω ξεκάθαρα: η Bundesbank απορρίπτει το αίτημα για κατάργηση των μετρητών καθώς και για περιορισμούς στην πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών με μετρητά», δήλωσε ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα και δεν ανταποκρίνεται στην επιθυμία των πολιτών.

Η συζήτηση άνοιξε, όταν οικονομολόγοι όπως ο Πέτερ Μόφινγκερ και ο Κένεθ Ρόγκοφ πρότειναν να καταργηθούν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, υποστηρίζοντας ότι η αποταμίευση χρήματος θα καταστεί έτσι λιγότερο ελκυστική και θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση, ενώ θα διευκολυνθεί η άσκηση νομισματικής πολιτικής. Την πρόταση είχε επικρίνει και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Όπως τόνισε ο κ. Τίλε, έρευνα της Bundesbank για τη συμπεριφορά πληρωμών στη Γερμανία το 2014 έδειξε ότι το 53% των αγαθών και των υπηρεσιών εξοφλούνται με μετρητά. Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε ότι μεσοπρόθεσμα το ποσοστό αυτό θα πέσει κάτω του 50%.

Ήδη στη Βρετανία και στις Σκανδιναβικές χώρες, είπε, οι πληρωμές μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου είναι περισσότερο διαδεδομένες από ό,τι στη Γερμανία. Έφερε δε το παράδειγμα της Δανίας, η οποία ενδεχομένως από το 2016 να μην χρειαστεί να τυπώσει νέα χαρτονομίσματα, λόγω έλλειψης ζήτησης, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλάξει τα μικρά καταστήματα από την υποχρέωση να δέχονται μετρητά. Ένας τέτοιος περιορισμός των μετρητών ως νόμιμου μέσου πληρωμής θα ήταν αδιανόητος για τη Γερμανία, τόνισε ο τραπεζίτης.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus