Διυλιστήριο: Καταψηφίστηκε η λιτότητα, έπεσε η κυβέρνηση στην Πορτογαλία

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Καταψηφίστηκε η λιτότητα, έπεσε η κυβέρνηση στην Πορτογαλία

Η χωρίς προηγούμενο συμμαχία των Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών και του Αριστερού Μπλόκ καταψήφισε στην Βουλή της Πορτογαλίας το πρόγραμμα της κυβέρνησης μειοψηφίας του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, η οποία χάνει την εξουσία πριν καλά-καλά προλάβει να την αναλάβει.

Η αναμενόμενη, μετά την συμφωνία των αριστερών κομμάτων, εξέλιξη έκανε την κεντροδεξιά κυβέρνηση την πλέον βραχύβια στην ιστορία της χώρας, με διάρκεια ζωής μόλις δυο εβδομάδων.

Οι τρεις εταίροι της νέας συμμαχίας της Αριστεράς έχουν υποσχεθεί να σχηματίσουν ένα μέτωπο αντι-λιτότητας και να διαπραγματευθούν σκληρά με τις Βρυξέλλες για την άρση του δημοσιονομικού πλαισίου λιτότητας, που έχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία με βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες- μετά την υπογραφή του μνημονίου των 78 δισ. το 2011.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία τις επόμενες εβδομάδες, με την στήριξη των Κομμουνιστών και του Μπλόκο.

Την εντολή βέβαια πρέπει να δώσει ο δεξιός πρόεδρος της χώρας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, που διανύει την δεύτερη θητεία του και η οποία λήγει τον Ιανουάριο. Ο Σίλβα έχει επίσης την εξουσία να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση αυτή του Κοέλιο μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών, αλλά αυτό το σενάριο, όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι θα είναι το χειρότερο για την χώρα.

Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον Σίλβα να κηρύξει εκ νέου εκλογές, ενώ μια νέα αναμέτρηση στις κάλπες δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από έξι μήνες.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus