Διυλιστήριο: Κούρεμα καταθέσεων σε ιταλικές τράπεζες, προβληματισμός στην ΕΕ για το bail-in

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Κούρεμα καταθέσεων σε ιταλικές τράπεζες, προβληματισμός στην ΕΕ για το bail-in


Λίγες μέρες πριν τεθεί σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις διασώσεις τραπεζών με bail-in, έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται από πολλές χώρες της ΕΕ, ενώ οι κυβερνήσεις ανησυχούν για το πολιτικό κόστος και κοινωνικό κόστος του κουρέματος καταθέσεων. Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη διάσωση τεσσάρων περιφερειακών ιταλικών τραπεζών, όπου 10.000 αποταμιυτές έχασαν τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει σε ομόλογα αυτών των τραπεζών, νομίζοντας ότι πρόκειται για προθεσμιακές καταθέσεις υψηλού επιτοκίου.

Στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαίκές πρωτεύουσες εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις. Αξιωματούχοι της ΕΕ και κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι νέοι κανόνες τις ΕΕ που καταρτίστηκαν για να δώσουν τέλος στις διασώσεις προβληματικών τραπεζών με δημόσιο χρήμα, καταλήγουν να πλήττουν ανύποπτους μικροεπενδυτές.

Στο «μικροσκόπιο» έχει μπει η κοινοτική Οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BBRD), που ενεργοποιείται την 1η Ιανουαρίου. Η Οδηγία προβλέπει υποχρεωτικό «κούρεμα» των μετόχων, των ομολογιούχων και των μεγαλοκαταθετών (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ) προτού χρησιμοποιηθούν δημόσιοι πόροι για τη διάσωση μιας τράπεζας. Θεσπίστηκε στον απόηχο της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, κατά την οποία εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για να αποτραπεί η κατάρρευση ομίλων όπως η βρετανικήRoyal Bank of Scotland και η γερμανική Commerzbank.

Λίγες ημέρες προτού οι νέοι κανόνες τεθούν σε ισχύ, οι ανησυχίες για το υψηλό πολιτικό και οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η επιβολή ζημιών σε μικροεπενδυτές ήρθε στο προσκήνιο, καθώς η Ιταλία έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά: 10.000 ιδιώτες έχασαν τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει σε ομόλογα τεσσάρων μικρών τραπεζών (Banca Marche, Banca Etruria, CariChieti, CariFe), οι οποίες διασώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν τώρα να δοθεί μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής στο νέο πλαίσιο, ενώ ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο για εφαρμογή της οδηγίας με «λελογισμένο τρόπο». Η κυβέρνηση Ρέντσι - που επικρίθηκε σφόδρα για τους χειρισμούς της στην υπόθεση - εξετάζει τρόπους να αποζημιώσει τους μικροεπενδυτές, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι εξ αυτών παραπλανήθηκαν και αγόρασαν προϊόντα υψηλού κινδύνου, χωρίς να γνωρίζουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.

Εάν αποδειχθεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές πλανήθηκαν κατά την αγορά ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, θα επιβεβαιωθεί η άποψη ότι το νέο καθεστώς μετατοπίζει τον κίνδυνο από τους φορολογούμενους στους μικροαποταμιευτές.

Η χρήση δημοσίου χρήματος για την αποζημίωση επενδυτών που επλήγησαν από «bail-in» αντίκειται στο πνεύμα και στο γράμμα των νέων κανόνων. Αν η Ιταλα τους μικροκαταθέτες,,ι θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus