Διυλιστήριο: Προτάσεις του ESM για μείωση της καθαρής αξίας του χρέους κατά 52,5%

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Προτάσεις του ESM για μείωση της καθαρής αξίας του χρέους κατά 52,5%


Τι αναφέρει δημοσίευση της WSJ

Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους περιλαμβάνει έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το οποίο καταρτίστηκε τον Αύγουστο του 2015, η ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε οδηγήσει σε μείωση της καθαρής του αξίας κατά 52,5%.

Ο τρόπος αναδιάρθρωσης του εστιάζει σε τρεις πυλώνες: επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, διασύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ και επιβολή ανώτατου ορίου στην καταβολή των τόκων.

«Πρόκειται για μέτρα, τα οποία θα επαναφέρουν το χρέος σε βιώσιμο δρόμο» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, το οποίο αποκλείει το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος» του χρέους.


Τα βασικό σενάριο, πάνω στο οποίο καταρτίστηκε το έγγραφο του ESM, προϋποθέτει ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα υπερβούν το 15% του ΑΕΠ.

Ο εκπρόσωπος του ESM διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο, το οποίο έχει διανεμηθεί μεταξύ των θεσμών σε τεχνικό επίπεδο. Το έγγραφο δεν έχει σταλεί στα κράτη μέλη, ενώ ουδέποτε συζητήθηκε σε Eurogroup ή EuroWorking Group, προσθέτει.

Όπως σημειώνεται, οι προτάσεις του ESM εστιάζουν στην αναπροσαρμογή του ελληνικού χρέους, μέσω της μετάθεσης των πληρωμών στο μέλλον. Αν και δεν προβλέπεται σαφές κούρεμα, εντούτοις τα προωθούμενα μέτρα θα βελτιώσουν την ικανότητα της Αθήνας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Τα πλέον προβληματικά χρόνια για την Ελλάδα εντοπίζονται στην περίοδο 2023 – 2044, όπου οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Για τη συγκεκριμένη περίοδο επομένως, προτείνεται η αναπροσαρμογή της καταβολής των τόκων βάσει της πορείας του ΑΕΠ.

«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα εξαρτηθεί σημαντικά από την ικανότητα και την προθυμία των ελληνικών αρχών να τηρήσουν μία αυστηρή δημοσιονομική πορεία και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις» καταλήγει το έγγραφο.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus