Διυλιστήριο: VIDEO - Δικομματισμός τέλος στην Ισπανία - Πρώτος χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι, τρίτη δύναμη το Podemos

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

VIDEO - Δικομματισμός τέλος στην Ισπανία - Πρώτος χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι, τρίτη δύναμη το Podemos

Μαδρίτη, Ισπανία
Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία επισφραγίζει η κάλπη των πλέον κρίσιμων και αμφίρροπων εκλογών μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Tο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έρχεται πρώτο αλλά χωρίς να κατακτά την αυτοδυναμία. Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές με το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Τρίτη δύναμη το Podemos, τέταρτοι οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.

Με καταμετρημένο το 99,73% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκεντρώνει ποσοστό 28,71% που μεταφράζεται σε 123 έδρες (οι έδρες του Ραχόι στην απερχόμενη Βουλή ήταν 186). Ο Μαριάνο Ραχόι δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία (απαιτούνται 176 έδρες), όπως προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) υπό τον 43χρονο Πέδρο Σάντσεθ έρχεται δεύτερο με 22,02%% και 90 έδρες -καταγράφοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του. Το Podemos καταφέρει βαρύ πλήγμα στους Σοσιαλιστές που είχαν ήδη υποστεί συντριβή στις κάλπες του 2011.

Το κίνημα του Πάμπλο Ιγκλέσιας βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,66% (διαφορά περίπου 300.000 ψήφων από τους Σοσιαλιστές) και 69 έδρες, ενώ τέταρτοι έρχονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα με ποσοστό 13,93% και 40 έδρες, βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα El Mundo.

H ανάγνωση του αποτελέσματος

Το αποτέλεσμα καθιστά αδύνατα τα σενάρια, που προεκλογικά διατυπώνονταν για εύκολες και προφανείς συμμαχίες μεταξύ συγγενών ιδεολογικά χώρων (ΡΡ+Ciudadanos, η PSOE+Podemos) σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου.

Τα δύο παραδοσιακά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 204 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2011 είχαν από κοινού 296 έδρες.

Μπλοκ αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.

«Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας» δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos Ινίγο Ερεχόν σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα.

Η λιτότητα ανέδειξε τους Podemos

Η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, που έρχεται έπειτα από μία τετραετία λιτότητας, σκανδάλων διαφθοράς που ζημίωσαν το Λαϊκό Κόμμα αλλά και της εκστρατείας απόσχισης της Καταλονίας, αποτελεί την απαρχή μίας μη δοκιμασμένης και πιθανώς ασταθούς περιόδου συναινετικής πολιτικής.

Οι αναλυτές άφηναν προεκλογικά ανοιχτά τα σενάρια τόσο μίας δεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας, όσο και μίας αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας που σε κάθε περίπτωση θα είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει διακομματική συνεργασία με ζητούμενο τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης, ωστόσο σύσσωμα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν ταχθεί, προεκλογικά τουλάχιστον, κατά της συμμετοχής τους σε συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες -και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Έπεσαν έξω τα exit poll

Στο exit poll που μετέδωσε νωρίτερα η ισπανική τηλεόραση (Radio Televisión Española, RTVE), το Λαϊκό Κόμμα ήταν πρώτο χωρίς αυτοδυναμία, αλλά τη δεύτερη θέση -σε ποσοστό ψήφων- καταλάμβανε το κίνημα Podemos με 21,7%, και ακολουθούσαν οι Σοσιαλιστές με 20,5%.

Όμως σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών, βάσει του ισπανικού εκλογικού συστήματος η δεύτερη θέση ανήκε ούτως ή άλλως στους Σοσιαλιστές (PSOE). Το exit poll της RTVE έδινε στο κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ μεταξύ 81 και 85 εδρών, και το Podemos περνούσε τρίτο με 76-80 έδρες.

Το PSOE ερχόταν δεύτερο ως προς τον αριθμό των εδρών στο Κοινοβούλιο, ευνοημένο από έναν πολύπλοκο εκλογικό νόμο που δίνει μεγαλύτερο ειδικό βάρος σε αγροτικές περιοχές και μικρές περιφέρειες όπου έχει ισχυρότερη εκπροσώπηση.

Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos εμφανίζονταν τέταρτοι με ποσοστό 15,2% και 47-50 έδρες, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο exit poll.

Για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας απαιτούνται 176 σε σύνολο 350 εδρών στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη



http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus