Μετέωρη βρίσκεται ακόμη η χρηματοδότηση των 3 δισ. προς την Τουρκία για το προσφυγικό, καθώς ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το πώς θα βρεθούν οι εν λόγω πόροι.
Παρ' όλο που οι 28 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. συμφώνησαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς ότι η εν λόγω οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία είναι απαραίτητη έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων εκεί και να περιοριστεί ο αριθμός όσων θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαφωνούν μεταξύ τους για το αν τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέλθουν από τον κεντρικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. ή από τα εθνικά ταμεία. Μία από τις χώρες που μπλοκάρει ευθέως τη συμφωνία είναι η Ιταλία.
«Η Ιταλία στηρίζει πλήρως την Τουρκία στη διαχείριση του πιεστικού αριθμού των προσφύγων και είναι σημαντικό όλοι οι πόροι να διατεθούν προς αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν, τονίζοντας ωστόσο πως «πρέπει να διερευνηθούν καλύτεροι τρόποι χρηματοδότησης πριν ζητήσουμε εθνικές συνεισφορές και κοινούς πόρους».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Ecofin για το επόμενο εξάμηνο, δήλωσε πως ελπίζει ότι η Ιταλία θα άρει τις αντιρρήσεις της «πολύ, πολύ σύντομα». «Υπάρχει κατανόηση ότι χρειαζόμαστε αυτό το ταμείο πολύ γρήγορα και ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και δήλωσε χθες πως η Ε.Ε. πρέπει να χορηγήσει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Χρειάζεται να επιλύσουμε τα προβλήματα και να μειώσουμε σημαντικά τη μαζική άφιξη μεταναστών. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα γι' αυτό», σημείωσε.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες σχετικά με τις προτεραιότητες για το 2016, προειδοποίησε ότι η μη επίλυση του προσφυγικού προβλήματος θα θέσει σε κίνδυνο το ελεύθερο εμπόριο και το ευρώ. Επιπλέον, στηλίτευσε τη στάση πολλών κρατών - μελών της Ε.Ε. που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Η εικόνα που παρουσιάζει προς τα έξω η Ε.Ε. είναι«αρνητική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Σχολιάζοντας τη στάση της Ιταλίας δήλωσε «έκπληκτος» για τις αντιρρήσεις της για τα 3 δισ. προς την Τουρκία, ενώ συγκεκριμένα για τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντζι, ανέφερε ότι επιτίθεται συνεχώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καθημερινή
http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου