Διυλιστήριο: Απόφαση σοκ για Ερντογάν: Πάγωσαν τουρκικοί λογαριασμοί στη Βρετανία λόγω Κύπρου

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Απόφαση σοκ για Ερντογάν: Πάγωσαν τουρκικοί λογαριασμοί στη Βρετανία λόγω Κύπρου



Ένσταση προς την απόφαση αγγλικού δικαστηρίου με την οποία πάγωσαν οι λογαριασμοί Τούρκων πολιτών στην Αγγλία, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και Τούρκοι διπλωματικοί που βρίσκονται σε υπηρεσία στη χώρα αυτή, έκανε η Τουρκία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς.

Η απόφαση αφορά την προσφυγή επτά πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη χτεσινή συνέντευξη τύπου προς τους διπλωματικούς συντάκτες, ο Μπιλγκίτς είπε πως την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε για το λόγο αυτό στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος ανέφερε πως αγγλικό δικαστήριο έχει λάβει απόφαση περί επιβολής ασφαλιστικών μέτρων, δηλαδή παγώματος κάποιων τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να εφαρμοστούν στην Αγγλία, αποφάσεις τις οποίες είχε λάβει κατά τα έτη 2014 και 2015 κυπριακό δικαστήριο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η τουρκική πλευρά ανέφερε το θέμα προς την αγγλική, τόσο μέσω της τουρκικής πρεσβείας στην Αγγλία, όσο και με την κλήση του Βρετανού πρεσβευτή στην ‘Αγκυρα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπιλγκίτς υποστήριξε ότι το πάγωμα των λογαριασμών παραβιάζει τις συμβάσεις περί διπλωματικών σχέσεων (Βιέννη 1961) και περί προξενικών σχέσεων (Βιέννη 1963). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τα πάγωμα είναι «απαράδεκτο» εκ μέρους της ‘Αγκυρας και για το λόγο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η νομική διαδικασία μετά από την ένσταση της τουρκικής πλευράς.
Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε επίσης ότι «η χρησιμοποίηση τέτοιων μεθόδων τη στιγμή που συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Κύπρο, βλάπτουν το θετικό κλίμα εντός του οποίου βρίσκονται οι συνομιλίες».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Βρετανικό δικαστήριο διέταξε το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών Τούρκων διπλωματών που υπηρετούν στη Βρετανία, κάνοντας δεκτό αίτημα Κυπρίων πολιτών που βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με την Άγκυρα για τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, οι επτά Ελληνοκύπριοι είχαν δικαιωθεί από κυπριακό δικαστήριο μέσω του οποίου είχαν υποβάλει την αγωγή και είχαν ζητήσει από τη βρετανική δικαιοσύνη να εφαρμόσει στη Βρετανία την απόφαση.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη στη χώρα για εξηγήσεις και παράλληλα η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο υποβάλλει επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η απόφαση για πάγωμα των λογαριασμών των διπλωματών της δεν συνάδει με τη Συνθήκη της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις, καθώς επίσης ότι εμποδίζει τη λειτουργία της διπλωματικής της αντιπροσωπείας στη Βρετανία.

Η Χουριέτ αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς που έκανε λόγο για απαράδεκτη απόφαση. Φέρεται δε να πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει το θετικό περιβάλλον στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό.

ΚΥΠΕ: Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία, Λονδίνο

Διάβημα Άγκυρας προς Βρετανία για απόφαση σχετικά με περιουσίες Ελληνοκυπρίων


Σε διάβημα εναντίον της Βρετανίας προέβη η Άγκυρα, καλώντας τον Βρετανό Πρέσβη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενη για την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να παγώσει τους λογαριασμούς Τούρκων διπλωματών έπειτα από προσφυγές Ελληνοκυπρίων κατά της Άγκυρας για τις περιουσίες τους.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς κατηγόρησε τη Βρετανία για παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία αμφισβήτησης της απόφασης.

“Δεν είναι δυνατόν να αποδεκτούμε τέτοια εφαρμογή. Αναμένομε να αρθούν οι περιορισμοί στους λογαριασμούς αυτούς, να αρθεί η απόφαση μέτρων επειγόντως και η Βρετανία να εφαρμόσει τις ευθύνες της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε άλλωστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο η νομική διαδικασία αμφισβήτησης”, είπε ο Τανζού Μπιλγκίτς.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και αναζητείται πολιτική λύση αυτού του είδους οι προσφυγές δηλητηριάζουν το θετικό κλίμα των διαπραγματεύσεων.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus