Διυλιστήριο: Τι αποφασίστηκε στην ερήμην της Ελλάδας διάσκεψη για τους πρόσφυγες

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Τι αποφασίστηκε στην ερήμην της Ελλάδας διάσκεψη για τους πρόσφυγες


Το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος - Μόνο η Σερβία διαφοροποιήθηκε

Με συμφωνία για μία «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση των προσφυγικών ροών ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η διάσκεψη ανάμεσα στην Αυστρία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Στο κοινό ανακοινωθέν δεν έγινε αναφορά στο ζήτημα κλεισίματος των ελληνικών συνόρων, ενώ εντοπίζεται μόνο μία αναφορά στην Ελλάδα: «Η συνεργασία με την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σημαντική. Κρίνεται απαραίτητη και ενθαρρύνεται η περαιτέρω επικοινωνία και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ».

Το ταξίδι στη Διαδρομή των Βαλκανίων θα είναι δυνατό μόνον για όσους εμπίπτουν στο καθεστώς προστασίας. Το ποιος ανήκει στην κατηγορία αυτή θα κρίνεται αρμοδίως από τις επιμέρους χώρες, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Διάσκεψης η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ. Όσοι θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται, είπε. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.
Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης - από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση της Αθήνας, η οποία και απέστειλε σχετικά διαβήματα, αλλά και την παραδοχή δια στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με την Αυστρία για το ζήτημα των μονομερών ενεργειών - τονίζεται ότι: «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας», προφανώς επιλέγοντας σκόπιμα την συγκεκριμένη ορολογία, η οποία εξάλλου χρησιμοποιείται και στο κοινό ανακοινωθέν. Προσέθεσε άλλωστε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, σε 20.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.

Σημειώνεται πάντως, ο μοναδικός που διαφοροποιήθηκε ήταν ο Σέρβος υπουργός, ο οποίος λίγο πριν από τη Διάσκεψη διαφώνησε για απομόνωση της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, διεμήνυσε πως δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση του προσφυγικού χωρίς την Ελλάδα και εκτίμησε ότι το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της ΠΓΔΜ θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στη χώρα μας.

«Ως άνθρωπος που ζει σε αυτό το μέρος του κόσμου, υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, προσερχόμενος στη διάσκεψη για το προσφυγικό. Υπογράμμισε, δε, ότι «οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στη σημερινή διάσκεψη».

Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Στεφάνοβιτς στην αυστριακή εφημερίδα «Στάνταρντ» και αναμεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι η Σερβία είναι αναγκασμένη να συμπεριφερθεί ανάλογα με την πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας, επιτρέποντας μόνο την είσοδο προσφύγων που μπορούν να δεχτούν οι δύο αυτές χώρες.
«Αν η Αυστρία και η Γερμανία δεν κλείσουν τα σύνορα τότε δεν θα τα κλείσουμε και εμείς», ανέφερε ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς και εξήγησε ότι η Σερβία δεν επιτρέπει την είσοδο των Αφγανών διότι δεν τους δέχεται η Κροατία.

Το κοινό ανακοινωθέν:





Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος με ερώτημα τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες - μέλη για την υποδοχή προσφύγων. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Μπροστά στις ραγδαίες αυτές εξελίξεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus