Διυλιστήριο: VIDEO - Σε ταινία το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο ήταν από την Σύρο

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

VIDEO - Σε ταινία το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο ήταν από την Σύρο



Γνωρίζατε ότι πριν από 40 χρόνια κατασκευάστηκε στη Σύρο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης; Η ταινία «Ανάμεσα σε δύο νησιά» (A tale of two isles) του Μιχάλη Σταυρόπουλου καταπιάνεται με την ξεχασμένη, όσο και πονεμένη ιστορία του Enfield 8000.

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

Μπορεί σήμερα τα Tesla, τα BMW σειράς i και κάθε λογής plug in αυτοκίνητα να είναι στην επικαιρότητα, ωστόσο ελάχιστοι θυμούνται ότι εν έτει 1973, η βρετανική Enfield Automotive τόλμησε να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, ένα διθέσιο άλτερ έγκο με μπαταρίες του κλασικού Mini.

Ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι την εταιρία που κατασκεύαζε τουφέκια αγόρασε ο Γιάννης Γουλανδρής. Όταν μάλιστα ο Έλληνας εφοπλιστής ήρθε σε σύγκρουση με το προσωπικό του εργοστασίου, που βρισκόταν στη νήσο Γουάιτ, δε δίστασε να μεταφέρει την παραγωγή του στη Σύρο, ένα νησί με τεράστια παράδοση στη ναυπήγηση πλοίων, το οποίο όμως δεν είχε καμία σχέση με το αυτοκίνητο. Πόσο μάλλον με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το Enfield 8000 γεννήθηκε στο Isle of Wight και πέθανε στη Σύρο. Περίπου 100 μονάδες πρόλαβαν να κατασκευαστούν πριν το σκοτώσει η ελληνική γραφειοκρατία αλλά και κάποια πολιτικά συμφέροντα.

Την ιστορία που διαδραματίστηκε ανάμεσα στα δύο νησιά επαναφέρει στο προσκήνιο ο συνάδελφος δημοσιογράφος Μιχάλης Σταυρόπουλος, εδώ και χρόνια Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ.



Όλα ξεκίνησαν όταν ο Σταυρόπουλος βρέθηκε στη Σύρο για να δοκιμάσει το ηλεκτρικό i-MIEV της Mitsubishi και να συνδέσει το άρθρο του με το Enfield 8000. Εκεί γνώρισε διάφορους ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει στην προσπάθεια του made in Greece ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

«Πάντα ήθελα να μιλήσω μέσα από την κινηματογραφική γλώσσα αλλά δεν είχα την ιστορία. Στη Σύρο ένιωσα ότι τη βρήκα», μας λέει ο Μιχάλης Σταυρόπουλος, ο οποίος ασχολούνταν ερασιτεχνικά – αλλά σοβαρά – με τον κινηματογράφο από χρόνια.

Η ταινία «Ανάμεσα σε δύο νησιά» γυρίστηκε με φωτογραφική κάμερα DSLR και τα γυρίσματά της έγιναν, πέρα από τη Σύρο, στη νήσο Γουάιτ, στη Φρανκφούρτη, στη Γενεύη και στο Λος Άντζελες. Όπως μπορείτε να δείτε στο εντυπωσιακό τρέιλερ, η ταινία με διάρκεια 79’ έχει κινηματογραφική αίσθηση και περιλαμβάνει μαρτυρίες συντελεστών της Enfield αλλά και γυρίσματα εποχής στο νησί των Κυκλάδων. Το κόστος της ταινίας βάρυνε αποκλειστικά σχεδόν το σκηνοθέτη και δεν ξεπέρασε τα 30.000 ευρώ.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:




Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus