Διυλιστήριο: Η κατάρευση της Αυτοκρατορίας - Το βυζαντινό μάθημα .

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Η κατάρευση της Αυτοκρατορίας - Το βυζαντινό μάθημα .


Ένα εξαιρετικό ρωσικό ντοκιμαντέρ  που μιλάει για τα αίτια της πτώσης του Βυζαντιου, βλέποντας τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά χωρίς να χαϊδεύει αφτιά. Αξιοσημείωτο είναι τα κοινά σημεία της σημερινής εποχής με το παρακμάζων Βυζάντιο.

Χαρακτηριστικά ειναι τα λόγια του μοναχού Φεννάδιου Σχολάριου 14 χρόνια πριν την άλωση της Πόλης, όπου γράφει μέσα από το κελί του ύστερα από την υπογραφή της ενωτικής στην Φλωρεντία (Συμφωνία με την Ρώμη όπου, για αντάλαγμα βοήθειας, Βασιλιάς και Πατριάρχης συμμερίζονταν την λατινική ομολογία) .

"Άθλιοι Ρωμιοί, γιατί επλανηθήκατε και απομακρύνατε εκ της ελπίδος του Θεού και ελπίσατε εις την δύναμη των Φράγκων; Μαζί με τη Πόλη που σε λίγο θα καταστραφεί, χάσατε και την ευσέβειά σας. Ελέησόν με Κύριε! Μαρτυρώ ενώπιον σου ότι είμαι αθώος του πταίσματος τούτου. Συνέρθετε, άθλιοι πολίτες, σκεφτήτε, τι κάνετε; Μαζί με τον αιχμαλωτισμό που μέλει γένεσθαι σε μας, απωλέσατε και το πατροπαράδοτον σέβας και ομολογήσατε την ασέβεια. Ουαί υμίν εν τω κρίνεσθαι!"

 
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus