Διυλιστήριο: VIDEO - Υπό τους ήχους του Μίκη Θεοδωράκη η 5η επέτειος των αγανακτισμένων στην Ισπανία

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

VIDEO - Υπό τους ήχους του Μίκη Θεοδωράκη η 5η επέτειος των αγανακτισμένων στην Ισπανία



Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τις 15 Μαΐου 2011 και την εκδήλωση «Για μια πραγματική δημοκρατία τώρα» στην Puerta del Sol της Μαδρίτης. Ήταν η σπίθα που γέννησε το κίνημα των «αγανακτισμένων» στην Ισπανία. Η μικρή αυτή επανάσταση δεν κατάφερε να φτάσει στην εξουσία, αλλά ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας: τα δύο κόμματα που μονοπωλούσαν την εξουσία από την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο τη δεκαετία του 70%, συγκεντρώνουν μαζί το 50% των ψήφων και δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι Podemos, το πρωτότοκο παιδί του κινήματος, διεκδικούν μέσα από την εκλογική συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά που ανακοινώθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη και την πρώτη θέση στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.

Η αρχή


Όλα ξεκίνησαν από μια μικρή ομάδα θυμωμένων αριστερών και ακτιβιστών. Ήταν αγανακτισμένοι με τα μέτρα λιτότητας. Στην αρχή κανείς δεν φαντάστηκε ότι το κίνημα θα γινόταν τόσο μεγάλο. Ότι θα γιγαντωνόταν, θα ξαγρυπνούσε την Ισπανία και θα εξαπλωνόταν κι έξω από αυτή - όπως στην Ελλάδα - ταρακουνώντας τον ίδιο τον πυρήνα της πολιτικής.

Την άνοιξη του 2011 κι ενώ η χώρα μαστιζόταν από την ανεργία και τους πλειστηριασμούς που άφηναν αμέτρητους πολίτες άστεγους, μια ομάδα από bloggers και ακτιβιστές έγραψαν ένα μανιφέστο με τίτλο:«Πραγματική Δημοκρατία Τώρα» και κάλεσαν σε συγκέντρωση.

Στις 15 Μαΐου κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν στην Puerta del Sol της Μαδρίτης. Κι έμειναν για εβδομάδες. Κι αυξάνονταν καθημερινά.

Η συνέχεια γνωστή. Οι σοσιαλιστές απομακρύνθηκαν από την εξουσία αλλά ο δικομματισμός κρατούσε. Το λαϊκό κόμμα του Ραχόι τους διαδέχτηκε επιβάλλοντας ακόμη πιο σκληρή λιτότητα.

Αυτό σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα που συντάραξαν το κόμμα του μόνο δυσαρέσκεια δημιούργησαν. Και γεννήθηκαν οι Podemos ένα κόμμα που προήλθε κατευθείαν από την Puerta del Sol. 

Το νέο πολιτικό τοπίο

«Τι έχει απομείνει σήμερα;» αναρωτιέται η γαλλική Le Monde; Η Ισπανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε μια πολιτική κρίση. Οι εκλογές της 20ης Δεκέμβρη απέτυχαν να δώσουν κυβέρνηση. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ σοσιαλιστών από τη μία και Podemos και αριστεράς από την άλλη για να μπει τέλος στη δεξιά διακυβέρνηση της χώρας απέτυχαν. Το ίδιο και ο μεγάλος συνασπισμός που πρότεινε ο Ραχόι στους σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με τη Le Monde δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι νέες εκλογές της 26ης Ιουνίου θα «ξεκλειδώσουν την κατάσταση». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο δικομματισμός γκρεμίστηκε (με την δημιουργία των Podemos - γέννημα θρέμμα των αγανακτισμένων, αλλά και την εμφάνιση των νεοφιλελεύθερων Ciudadanos που έδρεψαν τους καρπούς της απογοήτευσης των Ισπανών από τα παραδοσιακά κόμματα), ωστόσο, η κουλτούρα των συνεργασιών δεν έχει ακόμη αφομοιωθεί.

Η Monde συσχετίζει τους «αγανακτισμένους» της Ισπανίας με τους δικούς της... αγανακτισμένους πολίτες. Το κίνημα των ορθίων (Nuit Debout) διαδηλώνει ασταμάτητα κατά των αλλαγών στα εργασιακά που επιβάλλει ο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα τα κινήματα αυτά γεννήθηκαν από την βαθιά απογοήτευση των αριστερών ψηφοφόρων. Κι αν είναι ίσως νωρίς για να μετρηθεί η έκταση των συνεπειών που θα έχει η γέννηση αυτή, η αλήθεια είναι ότι το κίνημα των αγανακτισμένων άλλαξε το πολιτικό φάσμα στην Ισπανία.

Θα γίνει άραγε το ίδιο και στη Γαλλία;

Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus