Διυλιστήριο: Η Τουρκία αναστέλλει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αδύνατη η έκδοση των 8

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Η Τουρκία αναστέλλει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αδύνατη η έκδοση των 8



Μια νέα πρωτοβουλία που έρχεται να αφήσει την σκιά της στις σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε. λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Hürriyet Daily News ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECHR) .

Ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Κουρτουλμούς τόνισε ότι η αναστολή αυτή συνάδει με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν αντιτίθεται με την ΕCHR επειδή το άρθρο 15 της ECHR το προβλέπει.

Υπενθύμισε επίσης ότι και η Γαλλία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκανε χρήση του άρθρου 15 της ECHR, ενώ τόνισε ότι η αναστολή εφαρμογής της ECHR δεν θα έχει επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.


Αδύνατη η έκδοση των 8 στρατιωτικών μετά και την κατάργηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά τις πιέσεις της Αγκυρας


Σε σύνθετο και δύσκολο δικαστικο-πολιτκο-διπλωματικό πρόβλημα εξελίσσεται η υπόθεση των 8 στρατιωτικών που ζητά η Αγκυρα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Οι πιέσεις της Αγκυρας συνεχίζονται, καθώς και σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι αναμένει την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ωστόσο η απειλή επαναφοράς της θανατικής ποινής με αφορμή το πραξικόπημα και η χθεσινή αναστολή άρθρων της Ευρωπαικής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της επιβολής της τρίμηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την έκδοση.

Οι στρατιωτικοί ξεκινούν στις 27 Ιουλίου τις συνεντεύξεις στην Υπηρεσία Ασύλου σχετικά με το αίτημα που έχουν υποβάλει. Ολοι υποστήριξαν χθες με κοινή τους δήλωση στο δικαστήριο όπου δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν σε ποινές δύο μηνών για παράνομη είσοδο στη χώρα, ότι δεν έχουν σχέση με το πραξικόπημα.

Το θέμα όμως, πέρα από τη πολικο-διπλωματική του διάσταση και τις πιέσεις της Αγκυρας για άμεση απέλαση των 8 συλληφθέντων στρατιωτικών, έχει και σοβαρή νομική διάσταση, καθώς άπτεται της εφαρμογής σοβαρών διεθνών και ευρωπαικών συμβάσεων περί ασύλου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαδικασιών έκδοσης.

Ανεξάρτητα από τη πορεία του αιτήματος για χορήγηση ασύλου, το θέμα αναμένεται να κριθεί τελεσίδικα από τις δικαστικές αρχές οι οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν εάν και όταν οι Τούρκοι υποβάλουν επίσημο αίτημα έκδοσης με συγκεκριμένα στοιχεία και κατηγορίες εναντίον τους.

Το κρίσιμο σημείο που βαρύνει στη δικαστική κρίση, πέρα από τις κατηγορίες, είναι και ο πιθανός κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ο εκζητούμενος στη χώρα που ζητά την έκδοσή του. Ετσι, δεν επιτρέπεται έκδοση σε χώρες όπου ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κακομεταχείρισης, θανατικής ποινής η όπου δεν υπάρχουν εγγυήσεις τήρησης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δίκαιης δίκης.

Και η Τουρκία μετά την ανάκληση της ισχύος της Ευρωπαικής Σύμβασγης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν παρέχει κανένα εχέγγυο τήρησης των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus