Διυλιστήριο: Σκάνδαλο με «ξέπλυμα» μέσω Αθήνας

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Σκάνδαλο με «ξέπλυμα» μέσω Αθήνας



Η ΤτΕ δεν έχει ερευνήσει ακόμα τις ύποπτες συναλλαγές μεταξύ Ελλήνων χρηματιστών και πολιτικών της Μάλτας

Διεθνής έρευνα για συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα σε Ελληνες χρηματιστές και ανώτατους πολιτικούς της Μάλτας βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες από πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες, χωρίς ακόμα να μπορεί να εκτιμηθεί το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν σε τράπεζες και offshore εταιρίες.

Η υπόθεση αναμένεται να έχει προεκτάσεις και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η Μάλτα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία την 1η Ιανουαρίου 2017 και οι προβολείς της επικαιρότητας θα είναι στραμμένοι και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της.

Η Σύνοδος Κορυφής


Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην πρωτεύουσα Βαλέτα έχει προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα σχεδιάζεται να συγκληθεί (είτε στην ίδια πόλη είτε στη Λισαβόνα) η δεύτερη Σύνοδος του Νότου, σε συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι υπό έρευνα συναλλαγές, κυρίως ως τις αρχές του Ιανουαρίου 2013, έχουν επίκεντρο τον επενδυτικό όμιλο της Μάλτας Baltimore Fiduciary Services, που ενεργούσε ως θεματοφύλακας του επενδυτικού ομίλου Capital One, ο οποίος είχε ως μετόχους διάφορες κυπριακές εταιρίες συμφερόντων ενός Ολλανδού υπηκόου. Ο τελευταίος είχε συλληφθεί (αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος) σε υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών και φέρεται, μαζί με έναν Ελληνα χρηματιστή, ότι μετέφερε κεφάλαια από την Αθήνα σε μια επενδυτική εταιρία στη Βαλέτα. Λίγο αργότερα τα κεφάλαια «επέστρεφαν» στη χώρα μας για την αγορά ακινήτων, μετοχών σε εταιρίες στην ελληνική πρωτεύουσα και στη Λευκωσία αλλά και για τη χρηματοδότηση λογαριασμών κάλυψης χρυσών πιστωτικών καρτών. Οπως συνήθως συμβαίνει σε παρόμοιες υποθέσεις, οι εταιρίες είτε έκλειναν αμέσως βάσει σχεδίου είτε έκλεισαν βιαστικά μετά την αρχική έρευνα της ολλανδικής αστυνομίας.

Οι ολλανδικές Αρχές ζήτησαν από τις αντίστοιχες της Μάλτας το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Capital One, προκαλώντας πολιτικό σεισμό στη μικρή μεσογειακή χώρα. Ο λόγος είναι ότι μεταξύ των διευθυντών της Capital One ήταν ο κ. Μπ. Φένεκ Αντάμι, προερχόμενος από παλαιά πολιτική οικογένεια της Μάλτας, σήμερα Νο 2 του Εθνικού Κόμματος της χώρας και, έως το 2013, υπεύθυνος για θέματα Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης στο πρωθυπουργικό γραφείο, που πρακτικά είχε καταργήσει το αρμόδιο υπουργείο. Η υπογραφή του κ. Αντάμι δεν εμφανίζεται σε κανένα έγγραφο συναλλαγών μεταξύ τραπεζών και της Capital One (από την οποία έχει ήδη παραιτηθεί) και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει άμεση εμπλοκή ούτε με την εταιρική ούτε με την παράλληλη πολιτική ιδιότητά του.

Η νομική ευθύνη

Ερευνάται, ωστόσο, ενδεχόμενη νομική ευθύνη του ίδιου και άλλων στελεχών του θεματοφύλακα για πράξεις του πελάτη-επενδυτή και, ασφαλώς, το μείζον ερώτημα είναι ποιος έχει ευθύνη για το «θάψιμο» της υπόθεσης από τις ανακριτικές Αρχές της Μάλτας από τον Ιανουάριο του 2013 (όταν οι ολλανδικές Αρχές ανακάλυψαν τη διακίνηση χρημάτων στη διαδρομή Αθήνα - Βαλέτα - Αθήνα - Λευκωσία) έως πρόσφατα.
Πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στον σημερινό πρωθυπουργό της Μάλτας Τζ. Μούσκατ επικέντρωναν την κριτική τους, τις ημέρες περίπου της επίσκεψής του στην Αθήνα για τη Σύνοδο του Νότου, στον κ. Αντάμι και στον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Μ. Κάσαρ που καθυστέρησε την έρευνα.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης ανέφεραν στη «δημοκρατία» ότι η διακίνηση μεγάλων ποσών έπρεπε να κινήσει την προσοχή όχι μόνο των Αρχών της Μάλτας, αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδας, που έως σήμερα δεν έχει πράξει τίποτα, για να ερευνήσει την υπόθεση, που έγινε γνωστή από δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, βρίσκεται στις προτεραιότητες της EUROPOL και αφορά, μεταξύ άλλων, πρόσωπα συνδεόμενα με δικαστικές υποθέσεις από την περίοδο που ο απλός κόσμος έχασε τα λεφτά του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Αλλωστε, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κατά την κατάθεσή του στη Βουλή απέφυγε να αναφερθεί στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου, υποστηρίζοντας ότι ευθύνεται ο λαός επειδή προσπάθησε να βγάλει εκείνη την περίοδο κέρδη που δεν έβγαλε μια ολόκληρη ζωή.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus