Διυλιστήριο: VIDEO - Ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων – Τσίπρας: Aυτόνομη πορεία εξόδου στις αγορές τo 2017

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

VIDEO - Ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων – Τσίπρας: Aυτόνομη πορεία εξόδου στις αγορές τo 2017



«Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάπτυξης, σε μια ιστορικών διαστάσεων αλλαγή πορείας από το χείλος του γκρεμού και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει έγκαιρα η β΄ αξιολόγηση ώστε να μην αμφισβητηθεί το θετικό μομέντουμ», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης ενεργοποίησης του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων. «Δεν πιστεύω ότι οι εταίροι θέλουν να διασαλευτεί ο οδικός χάρτης και να αποθαρρυνθούν οι επενδύσεις», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το κλίμα αναστρέφεται με αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική» και ότι «το 2017 η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει αυτόνομη πορεία εξόδου στις αγορές».

Σχετικά με το νέο Υπερταμείο Επενδύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε σε «επένδυση 1 δισ. ευρώ και σε εξωστρεφές πρότυπο κατάλληλο να αντιμετωπίσει την παγκοσμιοποίηση και τη μαζική φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό».

Παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, υπογράφηκαν οι πρώτες συμβάσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

«Οι τέσσερις δανειακές συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι στηρίζουν, και μάλιστα με μεγάλο ποσό, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer που συνυπογράφει τις συμβάσεις με τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και της ΕπιτρόπουΠεριφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρετσού με την οποία στη συνέχεια συναντήθηκε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρόντες ήταν επίσης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής και ο ανώτατος σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου Pier Luigi Gilibert.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι με την ενεργοποίησή του Ταμείου Συνεπενδύσεων (EquiFund) επιδιώκονται τέσσερις στόχοι: η προαγωγή της καινοτομίας , η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, η αναστροφή της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό και ο μετασχηματισμός της βιομηχανικής βάσης με τη χρηματοδότηση ιδεών που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να χρηματοδοτηθούν.

Με δύο νομοσχέδια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλώνυπερχρεωμένων επιχειρήσεων και τη δημιουργία υπηρεσίας πίστωσης και πλούτου η κυβέρνηση επιδιώκει να απαλύνει το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων και τα βάρη των τραπεζών, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι ο στόχος για απορρόφηση 7% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ως το τέλος του 2016 θα υπερκαλυφθεί με ποσοστό ως και 10%.

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ ως προς την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 με προγράμματα που αντιστοιχούν σε κοινοτική συμμετοχή ύψους 9 δις ευρώ. Ανήγγειλε, εξάλλου, ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθεί το Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων και το Ταμείο Υποδομών.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκηςχαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως ορόσημο για την αναπτυξιακή προσπάθεια.

Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο EIF, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.

Το Ταμείο Συνεπενδύσεων θα χρηματοδοτεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καινότομες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, περιβάλλοντος και τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών, συμμετέχοντας στα κεφάλαιά τους και όχι μέσω παροχής δανείων. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται μέσωενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, τα οποία θα επιλέγονται μετά από διαγωνισμό.



Πηγή www.ert.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus