Διυλιστήριο: Δημοσιονομική «τορπίλη» 3 δισ. από την ΕΕ, για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Δημοσιονομική «τορπίλη» 3 δισ. από την ΕΕ, για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει «λυπητερή» 3 δισ.ευρώ προς την Ελλάδα, για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις. Οι «αμαρτωλές» κρατικές ενισχύσεις προς τους συνεταιρισμούς

Αμαρτίες του παρελθόντος προερχόμενες από τον αγροτικό τομέα, θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα, σε μια περίοδο όπου η παραμικρή δημοσιονομική απόκλιση ,μπορεί να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα και τους σχετικούς οικονομικούς υπολογισμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του αρμόδιου επιτρόπου για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν, έριξε δημοσιονομική βόμβα προς την Ελλάδα, απαιτώντας την επιστροφή 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προέρχονται από παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τους αγρότες, πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί στην Αθήνα, καθώς επίσης και δημοσιονομικές διορθώσεις. Μάλιστα περίπου το 1,5 δισ. ευρώ αφορούν «αμαρτωλές» κρατικές ενισχύσεις προς αγροτικούς συνεταιρισμούς και αγρότες και είναι χρήματα τα οποία η Ελλάδα όφειλε να έχει επιστρέψει από το 2012.

Στην «λυπητερή» που έστειλε ο Φιλ Χόγκαν, μιλώντας από το βήμα του 3ου συνεδρίου του Economist για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα, παρουσία μάλιστα του Ελληνα υπουργού Ευάγγελου Αποστόλου, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις κρατικές ενισχύσεις προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με σημεία αναφορά τα αλήστου μνήμης «πακέτα Χατζηγάκη και Κοντού». Χάρη ψηφοθηρικών και μικροκομματικών λόγων, δόθηκαν χαριστικές επιδοτήσεις σε συνεταιρισμούς και αγρότες, που κρίθηκαν παράνομες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ελέω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα-στα πρώτα χρόνια του Μνημονίου-«παραχώρησε» μια περίοδο χάριτος.

Πακέτο Χατζηγάκη-Κοντού

Το 2009 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, χορήγησε 424 εκατομμύρια ευρώ, ως αποζημίωση σε 725.000 αγρότες. Σε ότι αφορά στο πακέτο Κοντού, το 2008 το κράτος ενίσχυσε παραγωγούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς στον τομέα των δημητριακών. Χορήγησε άτοκα δάνεια ύψους 150 εκατ.ευρώ, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) στον τομέα των δημητριακών.

Το 1,5 δισ.ευρώ το πληρώνουν συνεταιρισμοί και αγρότες

Το «κανάκεμα» όμως τελείωσε και έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει το κλείσιμο της «τρύπας» των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα το 1,5 δισ.ευρώ, που σχετίζεται με παράνομες επιδοτήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να το «απορροφήσει» από συνεταιρισμούς και αγρότες, ενώ επιπρόσθετα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να διαχειρισθεί ένα φάκελο με δημοσιονομικές διορθώσεις άνω του 1,3 δις.ευρώ. Αυτές αφορούν κυρίως το ΟΣΔΕ και καθυστερήσεις στις αιτήσεις παραγωγών –δικαιούχων για τις επιδοτήσει.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus