Διυλιστήριο: Ελληνική ιατρική "πατέντα" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πεδία μαχών

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Ελληνική ιατρική "πατέντα" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πεδία μαχών



Mια ελληνική πατέντα ''ιατρικής'' συσκευής η οποία καθίσταται χρήσιμη και σε ''χακί'' καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και σε δυσπρόσιτα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορθοπεδικών ατυχημάτων,όπως πεδία μάχης, ασκήσεων,αναρριχήσεων κλπ. είναι μεταξύ των επιλεγμένων ιδεών στο πρόγραμμα ''Η Ελλάδα Καινοτομεί!'' , δίνοντας ένα ακόμα ''όπλο'' στην στρατιωτική ιατρική αλλά και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία!

Πρόκειται για το «Σύστημα τήξης και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού – MEDIWAX», της κατηγορίας Καινοτομία, μια εφαρμογή που αφορά την αντιμετώπιση της αιμορραγίας οστικής προέλευσης : Κατά την διαδικασία της γραπτής αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Α’ Φάση του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Eurobank το «Σύστημα τήξης και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού – MEDIWAX» της ερευνητικής ομάδας του επίκουρου καθηγητή Νευροχειρουργικής του Α.Π.Θ κ. Σάββα Γρηγοριάδη (αριστερά), MD PhD, FICS, και του Δρ. Χρήστου Χολέβα, DDS, PhD, κατέκτησε την 26η θέση σε 75 επιλαχόντες. Συνολικά κατατέθηκαν 208 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από 89 αξιολογητές.

Αιμόσταση σε περιπτώσεις αιμορραγίας από οστικές δομές

Το MEDIWAX είναι ένα κατοχυρωμένο σύστημα χειρισμού και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων για την επίτευξη αιμόστασης σε περιπτώσεις αιμορραγίας από οστικές δομές (μακρά οστά, σπόνδυλοι, κρανίο). Το κερί εφαρμόζεται σε ημίρρευστη μορφή και λόγω του μικρού μεγέθους της συσκευής είναι δυνατή η εφαρμογή σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία (π.χ. επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη). Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η εν λόγω εφεύρεση είναι ότι η αιμόσταση που επιτυγχάνει στις οστικές αιμορραγίες είναι αποτελεσματική, άμεση και ευχερής για το χειρουργό.

Κινητες εκδόσεις για πεδία μάχης, ασκήσεων κ.α.

Nα σημειώσουμε το ενδιαφέρον ότι οι οστικές αιμορραγίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση της συσκευής αυτής αφορούν σε μεγάλο φάσμα της χειρουργικής: ορθοπεδική, νευροχειρουργική, χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, ΩΡΛ, καρδιοχειρουργική, οδοντιατρική
και στοματική χειρουργική.

Μία από τις καινοτομίες της συσκευής, αναφέρεται από συνεργάτες των επιστημόνων,είναι ότι μπορεί να κατασκευαστεί και φορητή έκδοση (με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από μπαταρίες), γεγονός που την καθιστά χρήσιμη και εκτός νοσοκομείου, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και σε δυσπρόσιτα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορθοπεδικών ατυχημάτων, π.χ. πεδία μάχης, μαζικές ασκήσεις, αναρρίχηση κλπ.

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus