Διυλιστήριο: Το Bloomberg στην υπηρεσία του Σόιμπλε : Πλεόνασμα κοντά στο 4% το 2016, αλλά δεν πείθεται το ΔΝΤ

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Το Bloomberg στην υπηρεσία του Σόιμπλε : Πλεόνασμα κοντά στο 4% το 2016, αλλά δεν πείθεται το ΔΝΤ

Το Διυλιστήριο λέει : ''... Να μην χαιρόμαστε για τα υψηλά πλεονάσματα του 2016. Είναι ένα παιχνίδι του Σόιμπλε, για να επιτύχει να υπάρχει χαμηλό κούρεμα χρέους. Να δείτε ότι το 2017,έαν δεν έχει γίνει κούρεμα ακόμα, όπου το πλεόνασμα να φτάσει στα 5%. Αν έχει γίνει αποφασιστεί κάτι για το χρέος, να δείτε ότι θα έχουμε μηδενικό πλεόνασμα για το 2017, και θα ζητήσει ο Σόιμπλε νέο μνημόνιο ...''

Για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4% του ΑΕΠ το 2016, δηλαδή σχεδόν επτά φορές πάνω από τον μνημονιακό στόχο, κάνει λόγο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, κι ενώ τα επίσημα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, η συγκεκριμένη επίδοση δεν φαίνεται πως «πείθει το ΔΝΤ» το οποίο εξακολουθεί να θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν την περίοδο μετά το 2018, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα άνω του 3%, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στη χθεσινή έκθεση του «Fiscal Monitor», αλλά και στις σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Βασική «ένσταση» του Ταμείου αποτελεί η θέση ότι το πλεόνασμα του 2016 συνιστά απόρροια, ως επί το πλείστον, επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο, εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ύψος του πλεονάσματος θα αποτελέσει και «κλειδί» για το θέμα του χρέους, καθορίζοντας τα μέτρα μιας ενδεχόμενης ελάφρυνσης, μιας και, όσο υψηλότερο καταγραφεί, τόσο μικρότερη θα είναι η αναγκαία παρέμβαση.

"Βολές" Σόιμπλε κατά Τόμσεν για τις προβλέψεις του ΔΝΤ


Την έκπληξη έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, καθώς στο στόχαστρό του βρέθηκε όχι η Ελλάδα όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά το Ταμείο και ο Πόουλ Τόμσεν σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Θανάσης Τσίτσας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, "ατυχώς για το ΔΝΤ οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας είναι πιο ρεαλιστικές από εκείνες του Ταμείου".

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόσθεσε δε, ότι "οι οικονομολόγοι πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα".


https://diulistirio.blogspot.gr/

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus