Διυλιστήριο: Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για έρευνες πετρελαίου σε 3 μπλοκ

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για έρευνες πετρελαίου σε 3 μπλοκ

Μετά την επίσκεψη στελεχών της ExxonMobil και της Total στην Αθήνα, η κυβέρνηση έστειλε Θετικό μήνυμα προς την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία...

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε χθες τις συμβάσεις παραχώρησης των χερσαίων περιοχών Αρτας - Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου με τα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρνανίας με την Energean, οι οποίες βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από τον Φεβρουάριο του 2016. Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε χθες ότι σύντομα θα υπογραφούν και οι συμβάσεις μίσθωσης των θαλάσσιων οικοπέδων 2 στο Ιόνιο με την κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛΠΕ και του οικοπέδου 10 με τα ΕΛΠΕ, ενώ επιβεβαίωσε εμμέσως και το ενδιαφέρον ExxonMobil και Τοtal για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. «Ανοίξαμε κύκλο συζητήσεων και με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες και για άλλες περιοχές πλην του Ιονίου», είπε και ανακοίνωσε ότι μετά την απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξεργασία παλαιότερων, έργο που θα αναλάβει η ΕΔΕΥ, το ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή επαναπροκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών. Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμβάσεων, χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία το ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών για τις έρευνες υδρογονανθράκων και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωράει στη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Κύπρος. Στο πλαίσιο αυτό –είπε– θα καταβληθεί προσπάθεια να περιορισθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων. Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου συγκαταλέγονται η οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ Α.Ε., καθώς και η συμπλήρωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε την αδιαπραγμάτευτη πολιτική του ΥΠΕΝ για την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων για την έρευνα υδρογονανθράκων. «Για εμάς η τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι έννοια κενή περιεχομένου», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι εργασίες αυτές θα πρέπει να είναι συμβατές και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον.

«Το βήμα που κάνουμε σήμερα με την υπογραφή των συμβάσεων για τις δύο χερσαίες περιοχές, βορειοδυτική Πελοπόννησο και Αρτα-Πρέβεζα, είναι μόνον η αρχή», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο όμιλος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταγράψει τον ορυκτό πλούτο της χώρας με σεβασμό στο Σύνταγμα, στους νόμους, στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες σχέσεις. «Ευχή είναι, μέσα από τον αγώνα αυτό, να αναδείξουμε νέες πλουτοπαραγωγούς πηγές για τη χώρα και, παράλληλα, τα ΕΛΠΕ να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο ως ηγετική εταιρεία του τομέα της ενέργειας για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», τόνισε ο κ. Στεργιούλης και επισήμανε τις προσπάθειες των ΕΛΠΕ για τη διαμόρφωση διεθνών συμμαχιών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil, Μαθιός Ρήγας, χαρακτήρισε τις χθεσινές υπογραφές των συμβάσεων μήνυμα σταθερότητας προσέλκυσης επενδυτών για τη χώρα και έκανε γνωστό ότι η εταιρεία του μαζί με την ισπανική Repsol ενδιαφέρονται και για έρευνες σε υποθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο εκπρόσωπος της Repsol, Ουίλι Χερνάντεζ.

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus