Διυλιστήριο: Συμφωνία με γαλλικό άρωμα - Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε με την συμφωνία στο Eurogroup

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Συμφωνία με γαλλικό άρωμα - Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε με την συμφωνία στο Eurogroup


Εκταμίευση δόσης, ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, συμμετοχή του ΔΝΤ, μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στήριξη της ανάπτυξης και προετοιμασία της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές αποφάσισε χθες το Εurogroup στο Λουξεμβούργο, το οποίο συνεδρίασε παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σύμφωνα με τη απόφαση στην οποία κατέληξαν οι 19, η Ελλάδα θα λάβει 8,5 δισ., 7,7 εκ των οποίων τώρα και 0,8 το φθινόπωρο για πληρωμή λήξεων ελληνικού χρέους και ληξιπρόθεσμων στο εσωτερικό. 
Αναβολή μέχρι το φθινόπωρο της ένταξης στο QE και μιας δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στην αγορές, αλλά και «μη αναστρέψιμες» δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων ως το 2060 και σύνδεση των αποπληρωμών του χρέους με τον οικονομικό κύκλο, φέρνει η χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

Μετά την έκβαση του Eurogroup του Μαΐου κανείς δεν πίστευε χθες ότι θα είχαμε χθες αναλυτική απεικόνιση των μέτρων για το χρέος.

Ωστόσο το θέμα λύση του χρέους είχαμε τρία βασικά σημεία διαφοροποίησης σε σχέση με το παρελθόν:

1. Απαλείφθηκε εντελώς από το κείμενο η αιρεσιμότητα των μέτρων που επέμεναν να προσθέτουν σε κάθε προηγούμενη απόφαση που αναφέρονταν στο ελληνικό χρέος Πλέον τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν «αν χρειαστεί».

Στην χθεσινή απόφαση του Eurogroup οι υπουργοί δηλώνουν έτοιμοι να υιοθετήσουν το δεύτερο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να πετύχει την εκτεταμένη ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας με βάση την απόφαση του Μαΐου του 2016.

Με την διατύπωση αυτή οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης παραδέχονται για πρώτη φορά την μη βιωσιμότητα του χρέους και δεσμεύονται σαφώς για την ελάφρυνσή του.

2. Έγιναν κατά τι ελαφρύτεροι και κλείδωσαν πλέον οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι και το 2060 . Μπορεί δηλαδή να επισημοποιήθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2022.

Ωστόσο για την περίοδο από το 2023 μέχρι και το 2060 ο στόχο βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με την τελευταία πρόταση ESM που απορρίφθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου που ήταν 2,2% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα για όλη την περίοδο.

Η χθεσινή απόφαση ανέφερε ότι ο στόχος για την περίοδο από 2023 μέχρι και το 2060 θα είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα κοντά σο 2% του ΑΕΠ.

Έχουμε πλέον και σε χαρτί την πρόθεση των υπουργών οικονομικών να επεκτείνουν ανάλογα με τις ανάγκες για διάστημα μέχρι και 15 χρόνια τις ωριμάνσεις των Ευρωπαϊκών δανείων αλλά και τις περιόδου χάριτος. Η προσθήκη της Γαλλικής πρότασης για την σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους δίνει άλλη μια δυνατότητα ευελιξίας.

3. Θετική- όσο και αν είναι δύσκολο κανείς να το πιστέψει- είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ με δικό του πρόγραμμα έστω και αν δεν θα εκταμιεύει δόσεις μέχρι να διευκρινιστούν τα μέτρα για το χρέος. Και μόνο η συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης κάποιας χώρας έλους του έχει προϋπόθεση ότι αν δεν υπάρχει προς τα παρόν βιωσιμότητα του ελληνικό χρέος υπάρχουν δεσμεύσεις για μελλοντική του βιωσιμότητα. Διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να έκανε το Ταμείο οποιοδήποτε πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Η δόση

Η καταβολή της δόσης των 8,5 δις ευρώ που ανακοινώθηκε χθες ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης Ωστόσο είναι το μόνο μέτρο που αποφασίστηκε και θα έχει α΄μεση απόδοση αφού δίνει τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ύψους 7,4 δις ευρώ για τον Ιούλιο και 1,8 δις ευρώ από τον Ιούλιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί και η δέσμευση για διευκολύνσεις που αφορούν τους γνωστούς διαύλους της ΕΕ ( ΕΣΠΑ πακέτο Γιουνκέρ ) αλλά και την νέα αναπτυξιακή τράπεζα που πήρε πρόσφατα και την έγκριση από τους θεσμούς.

Το QE και οι αγορές

Ουδέτερη έως και ψυχρή ήταν θέση της ΕΚΤ απέναντι στην χθεσινη συμφωνία . Με μια ανακοίνωση της μιας αράδας αναγνώριζε απλώς την χθεσινή απόφαση ως «ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του χρέους» χωρίς να κάνει κάποιο παραπάνω σχόλιο.

Είναι αλήθεια ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αυτό χθες αναβλήθηκε για μεταγενέστερο άγνωστο χρόνο.

Ωστόσο η έξοδος στις αγορές με κάποιες δοκιμαστικές εκδόσεις είναι μια τελείως άλλη ιστορία . Τούτο διότι οι αγορές γνωρίζουν ότι η αναβολή σε αυτήν την φάση των μέτρων για το χρέος δεν έχει βάση σε τεχνικές ή οικονομικές αστοχίες της Αθήνας αλλά ένα πολιτικό γεγονός : Τις Γερμανικές εκλογές.

Με τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του Eurogroup και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης οι δοκιμαστικές εκδόσεις μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στο 2017.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ:

"Είδαμε την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων για τη β' αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα ασχοληθούν με τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης. Το Eurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πιστεύω ότι αυτά θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος. Παράταση των ωριμάνσεων, αλλά και των επιτοκίων έως και 15 έτη. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης. Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών"

Ο Πιέρ Μοσχοβισί από την πλευρά του είπε:


"Πρόκειται για μια πολύ καλή συνεδρίαση διότι μετά από πολλούς μήνες καταφέραμε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Είναι μια επιτύχια δίχως αμφιβολία. Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχαν γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμέυσεις της. Η συμφωνία είναι σπουδαία. Πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το Eurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της το τρέχον έτος".

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε:

Αυτή είναι η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει εντυπωσιακό πακέτο προαπαιτούμενων και την τήρησή τους. Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν πόσο σοβαροί είναι στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης στην Ελλάδα.

Δείτε τα ΒΙΝΤΕΟhttps://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus