Διυλιστήριο: Αισχρός εκβιασμός με Γεωργίου - μέλη ΤΑΙΠΕΔ

Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Αισχρός εκβιασμός με Γεωργίου - μέλη ΤΑΙΠΕΔ


Το Διυλιστήριο λέει :''... Μάθαμε και την αχίλλειο πτέρνα τους. Τώρα μπορείτε να κινηθείτε και εσείς όπως θέλετε. Φοβούνται ότι όλοι θα εναντιωθούν των δικών τους ανθρώπων. Ψηφίστε για να πάρετε την δόση και ξεψηφίστε μετά. Από την στιγμήν που αυτοί δεν καταλαβαίνουν από εθνικούς και ευρωπαικούς νόμους, από εθνική κυριαρχία, και το μόνο που θέλουν είναι να προστατέψουν με οποιοδήποτε τρόπο τους δικούς τους, ''παίξτε τους''. Χρησιμοποιείστε και εσείς με την σειρά σας ανορθόδοξους τρόπους. Τώρα ο λόγος είναι σε εσάς ...''
  
Εκβιάζουν ωμά οι δανειστές, φέρνοντας την «υπόθεση Γεωργίου» ως πρόσκομμα για να μην εκταμιεύσουν προς την Ελλάδα τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Eurogroup του Ιουνίου. Ενώ η χώρα έχει υλοποιήσει στη β΄ αξιολόγηση περί τα 140 προαπαιτούμενα (δεκάδες από τα οποία έχουν δυσμενείς συνέπειες στη ζωή των νοικοκυριών), ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επισύρει το ζήτημα του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (και πρώην στελέχους του ΔΝΤ) Ανδρέα Γεωργίου.

Ζητεί από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τον πρόεδρο της Στατιστικής Αρχής επί Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου για όλα τα δικαστικά έξοδα από τις νομικές πράξεις που έχουν γίνει από το ελληνικό κράτος εναντίον του. Ο κ. Γεωργίου φαίνεται έτσι ότι διαθέτει μεγάλα ερείσματα στο εξωτερικό, καθώς, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε ζητήσει τον περασμένο Μάιο την αποζημίωσή του. Ο ESM, μάλιστα, αναφέρεται και στις εκκρεμότητες που σχετίζονται με την απαλλαγή των τριών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, για τους οποίους, πάντως, εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα από τον Αρειο Πάγο.

Ετσι, χθες το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε μεν το συμπληρωματικό Μνημόνιο, αλλά παρέπεμψε στην αυριανή τηλεδιάσκεψη την απόφαση για εκταμίευση της δόσης, αφού πρώτα τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες με ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΤΑΙΠΕΔ· γνωρίζοντας, βέβαια, ότι θα απομένουν μόλις 10 ημέρες από την ημερομηνία κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει ομόλογα σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και ιδιώτες κατόχους, συνολικού ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση του ESM καλείται παράλληλα η κυβέρνηση να επιλύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με το ΔΝΤ. Ερωτηθείς χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τις χαρακτήρισε «τεχνικά ζητήματα» (αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών) και δήλωσε «100% σίγουρος» ότι αύριο θα εγκριθεί η εκταμίευση.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η πρωτοφανής απαίτηση των δανειστών να υπάρξει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι η περικοπή των συντάξεων που νομοθετήθηκε για το 2019 δεν θα «πέσει» ως αντισυνταγματική. Εκκρεμότητα, ωστόσο, που κατά τον κ. Τσακαλώτο «δεν είναι για τώρα».

Μετά τις απειλές Ντομπρόβσκις ασκήθηκε αναίρεση στο βούλευμα για τη δίωξη Τροϊκανών του ΤΑΙΠΕΔ

Από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη


Νέα τροπή προσλαμβάνει η δικαστική εκκρεμότητα για το ΤΑΙΠΕΔ. Μετά τις απειλές Ντομπρόβσκις για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση στο βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 3 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Ο εισαγγελικός λειτουργός άσκησε αναίρεση κατά του εν λόγω βουλεύματος, καθώς διαπίστωσε ότι πάσχει από «έλλειψη πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης».

Ειδικότερα, μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονταν σε δίκη είναι τρεiς Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας) και αυτό άλλωστε ήταν ένα από τα μεγάλα αγκάθια μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών, όπως διαφάνηκε από τη στάση που κράτησαν απέναντι στην υπόθεση οι Eυρωπαίοι στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ.

Η δημοσιοποίηση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη τα εν λόγω άτομα προκάλεσε ένταση, καθώς επισημάνθηκε ότι ήδη είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων όπως είχε ψηφιστεί παλαιοτέρα και για τα μέλη του Διοικητού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι από τους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Ιωάννη Γιαννίδη και Νικόλαο Πατεράκη είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση για άσκηση αναίρεσης κατά του υπ’ αριθμ. 999/2017 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται οι έξι εμπειρογνώμονες του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του Δ.Σ. αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Ο κ. Βουρλιώτης άσκησε την αναίρεση καθώς έκρινε πως το παραπεμπτικό βούλευμα πάσχει από «έλλειψη πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας» αλλά και έχει «εσφαλμένη εφαρμογή ποινικής διάταξης».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται προφανώς στη διάταξη του άρθρου 192 παράγραφος 8 του νόμου 4389/2016, σύμφωνα με την οποία: “Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πάντως η αναίρεση αφορά και το αδίκημα της υπεξαίρεσης εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

Οι δικηγόροι είχαν προβάλει το επιχείρημα ότι δεν νοείται καν αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Έτσι η αναίρεση που ασκήθηκε θα εξεταστεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο.

Πηγή από dimokratianews.gr και protothema.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus