Διυλιστήριο: Βήμα πίσω των Σκοπιανών για την ονομασία!

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Βήμα πίσω των Σκοπιανών για την ονομασία!



Πιθανότατα θα «κατεβάσουν» μνημεία και αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου

Στροφή 180 μοιρών για το ζήτημα της ονομασίας πραγματοποιούν τα Σκόπια, που, μεταξύ άλλων, δεν αποκλείεται να μετονομάσουν το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» σε... «Μητέρα Τερέζα», υποστηρίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FΑΖ). Ετσι, ενώ μέχρι πρόσφατα οι Σκοπιανοί δεν έχαναν την ευκαιρία να αυτοαποκαλούνται «απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου», δίνοντας το όνομά του σε δρόμους και πλατείες και ορθώνοντας μνημεία και αγάλματα με τη μορφή του, σήμερα αναδιπλώνονται εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο να τα «κατεβάσουν».

Στόχος της νέας κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., την οποία μπλοκάρει από το 2008 η Αθήχνα. Επειδή όμως το συμφέρον είναι πάνω απ' όλα, η νέα κυβέρνηση απεμπολεί με περισσή ευκολία το εθνικιστικό όραμα του Γκρούεφσκι και τείνει χείρα... συμφιλίωσης προς την Αθήνα.

«Η ΠΓΔΜ χρειάζεται φίλους και συμπάθειες για να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στη «FΑΖ». Αν και δεν επιβεβαίωσε ανοιχτά την αλλαγή ονόματος του αεροδρομίου, επέκρινε την κατασκευαστική αρχαιολατρία της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.

«Δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο στην ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίων ως “Μέγας Αλέξανδρος”» τόνισε, ενώ σε σχέση με το θέμα της ονομασίας δήλωσε ότι υπάρχει πρόθεση, από κοινού με τον Ελληνα ομόλογό του, για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στα Ηνωμένα Εθνη. Πολύ μακριά από την αμετακίνητη στάση του Γκρούεφσκι, που δεν διαπραγματευόταν την αφαίρεση της «Μακεδονίας» από την επίσημη ονομασία και το Σύνταγμα της χώρας, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Είμαστε Μακεδόνες, ως συνέπεια μιας ιστορικής διαδικασίας, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες.
Αισθάνομαι Μακεδόνας, αλλά δεν έχω τίποτε αντίθετο και με έναν Ελληνα από τη Θεσσαλονίκη που αισθάνεται το ίδιο Μακεδόνας, είτε με τη γεωγραφική είτε με την πολιτισμική σημασία».


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus