Διυλιστήριο: Απόφαση-σταθμός από το Εφετείο Λάρισας για δάνειο σε ελβετικό φράγκο!

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Απόφαση-σταθμός από το Εφετείο Λάρισας για δάνειο σε ελβετικό φράγκο!



Απόλυτη δικαίωση για τον δανειολήπτη αποτελεί η πρώτη απόφαση Εφετείου για στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο Λάρισας «έριξε» διαταγή πληρωμής 520.000 ευρώ, σε ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς σε λίγες ημέρες θα συζητηθεί και η πρώτη έφεση τράπεζας, στην Αθήνα, για απόφαση επί συλλογικής αγωγής, που επίσης δικαιώνει απόλυτα τους δανειολήπτες.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση, όπου εξετάζεται από Εφετείο πρωτόδικη απόφαση με την οποία είχε ακυρωθεί διαταγή πληρωμής της τράπεζας (Eurobank). Το Εφετείο Λάρισας, με μια μακροσκελή και εμπεριστατωμένη απόφαση, απορρίπτει την έφεση της τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης σώζει το ακίνητό του από τον πλειστηριασμό.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό της απόφασης δεν διαφέρει από προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν δανειολήπτες, καθώς ο κύριος λόγος ακύρωσης της διαταγής πληρωμής είναι ότι κρίνεται καταχρηστικός ο όρος που υποχρεώνει τον δανειολήπτη να εξοφλεί το δάνειο με βάση την εκάστοτε ισοτιμία ελβετικού φράγκου - ευρώ, επειδή ο δανειολήπτης δεν ενημερώθηκε σωστά από την τράπεζα για τους κινδύνους. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του δανειολήπτη Αντώνη Πράτα, ένα σημαντικό παρεμπίπτον ζήτημα που κρίνεται με την απόφαση αυτή -με δύναμη δεδικασμένου- είναι ότι δεν εφαρμόζεται σε αυτά τα δάνεια ελβετικού φράγκου το άρθρο 291 του Αστικού Κώδικα, δηλαδή ο δανειολήπτης δεν είναι υποχρεωμένος να τα εξοφλεί με την τρέχουσα ισοτιμία. Και τούτο διότι ναι μεν συνάγεται με βάση το παραστατικό εκταμίευσης ότι συμφωνήθηκε το δάνειο σε ελβετικά φράγκα (CHF), πλην όμως ο δανειολήπτης το έλαβε αυτό σε ευρώ.


Πηγή www.dimokratianews.gr


https://diulistirio.blogspot.gr

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 1Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

1 Comment


  1. Πάρτε το δάνειό σας σε ένα κατ 'αποκοπή ποσό στο μπροστινό μέρος, με σταθερό επιτόκιο και πληρωμή για τη διάρκεια του δανείου. περισσότερες πληροφορίες

    Hangout / Whatsapp : +1 (443) 45933-9

    E-mail : Atlasloanfirm@outlook.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

comments powered by Disqus