Διυλιστήριο: Βloomberg: Τέλος εποχής η αποχώρηση Σόιμπλε – Ποιες οι συνέπειες για Ευρωζώνη και Γερμανία

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Βloomberg: Τέλος εποχής η αποχώρηση Σόιμπλε – Ποιες οι συνέπειες για Ευρωζώνη και Γερμανία



Ως το «τέλος μίας ολόκληρης εποχής» στην πολιτική ζωή όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης χαρακτηρίζει το Bloomberg, την (τουλάχιστον διαφαινόμενη) αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Αναλυτικά το άρθρο

Στο άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου, το οποίο φιγουράρει ως πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη θέση που τον μετέτρεψε σε μία κυρίαρχη προσωπικότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Είναι μία κίνηση-σταθμός την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση για να ξεκινήσει την τέταρτη θητεία της.

Ο 75χρονος Schaeuble, βετεράνος των προηγούμενων τριών κυβερνήσεων Μέρκελ, υπηρέτησε με καγκελάριο τον Χέλμουτ Κολ και βοήθησε στη διαπραγμάτευση για την επανένωση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Ως υπουργός Οικονομικών για μία 8ετία, ο Σόιμπλε ταυτίστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη με τη γερμανικής έμπνευσης δημοσιονομική λιτότητα.

Αν και η μετακίνησή του ενισχύει την πιθανότητα η Γερμανία να καταστεί πιο προσαρμοστική προς την Ευρωζώνη, το γεγονός ότι το FDP έχει αναδειχθεί ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος και ζητά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενταχθεί στην κυβέρνηση, μάλλον υποδεικνύει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις θέσεις της Γερμανίας.

Το κόμμα της Μέρκελ υποστήριξε ότι σχεδιάζει να προτείνει τον Σόιμπλε για την προεδρία της Bundestag, ως αντίδραση της ένταξης στο κοινοβούλιο του ακροδεξιού κόμματος AfD.

«Ένας από τους τελευταίους μεγάλους Δυτικογερμανούς», με αυτόν τον τρόπο χαρακτήρισε (μέσω Twitter) τον Σόιμπλε, ο Rupert Harrison, πρώην στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης και νυν διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην BlackRock και προσέθεσε «η αποχώρησή του αποτελεί το τέλος μίας εποχής, ακόμη και εάν διαφωνείς μαζί του, για θέματα όπως για παράδειγμα η δημοσιονομική πολιτική».

Η αποχώρηση Σόιμπλε είναι η πρώτη συνέπεια των εκλογών, ενώ η Mέρκελ προσπαθεί να σχηματίσει τρικομματική κυβέρνηση, με FDP και Πράσινους.

Το CDU θα πρέπει να κλείσει αρκετά περίπλοκες συμφωνίες τόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθηθεί όσο και στο μοίρασμα των υπουργείων.

Το FDP έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει τη θέση του Σόιμπλε.

«Δεν είναι κρυφό ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ύψιστης σημασίας για το FDP», τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Wolfgang Kubicki.

Τόνισε ακόμη ότι «διαβεβαιώνουμε τις αγορές ότι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας δεν πρόκειται να αλλάξει εάν τη θέση του υπουργού Οικονομικών αναλάβει μέλος του κόμματός μας.
Θα συνεχίσουμε να τασσόμαστε υπέρ της σταθερότητας στην Ευρωζώνη και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να φοβούνται μία συγκυβέρνηση των CDU, FDP και Πράσινων».

Το FDP έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της εξόδου μίας χώρας από το ευρώ χωρίς να αποχωρήσει και από την ΕΕ, θέλει να περιορίσει την ισχύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και να υπάρχει δυνατότητα επιβολής αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση που κάποια χώρα ξεπεράσει το όριο του ελλείμματος.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus