Διυλιστήριο: Πανεπιστήμιο Αθηνών: προσελκύει 60.000.000 € τον χρόνο για έρευνες

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Πανεπιστήμιο Αθηνών: προσελκύει 60.000.000 € τον χρόνο για έρευνες



Εκτελούνται 2.000 έργα όπου απασχολούνται έως 9.000 νέοι επιστήμονες

Τελικά τα ελληνικά πανεπιστήμια προσελκύουν χρηματοδότηση στους κρίσιμους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας; Υπάρχει παραγωγή υπεραξίας και ενίσχυση του κύρους των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων, με ταυτόχρονη τόνωση και της απασχόλησης επιστημόνων και ερευνητών; Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών η απάντηση είναι θετική.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μόνο την τελευταία τριετία (και παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και το δυσμενές επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα) η μέση ετήσια χρηματοδότηση που έχουν προσελκύσει μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων οι καθηγητές του ΕΚΠΑ για έργα έρευνας - τεχνολογίας και ανάπτυξης υπερβαίνει τα 60.000.000 ευρώ. Τα θετικά αποτελέσματα της προσέλκυσης χρηματοδότησης για ερευνητικά προγράμματα παρουσιάζονται σήμερα σε ημερίδα στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου μαζί με το επιμέρους έργο των τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών την τρέχουσα περίοδο εκτελούνται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του ΕΚΠΑ πάνω από 2.000 ερευνητικά έργα στα οποία απασχολούνται ετησίως 5.000 έως 9.000 νέοι επιστήμονες, δηλαδή υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, νέοι ερευνητές, τεχνικοί - επιστημονικό - διοικητικό προσωπικό σε συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ και το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό του ιδρύματος.

Τα έργα έρευνας και καινοτομίας που αναλαμβάνουν οι Σχολές Θετικών Επιστημών και Υγείας στη μεγάλη πλειονότητά τους αποτελούν διεθνείς συνεργασίες και συμβάλλουν καθοριστικά στην εξωστρέφεια του ιδρύματος. Αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα έχουν σημαντική επίδραση και στην ενίσχυση του κύρους του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανεβαίνει λόγω της πληθώρας ερευνητικών προγραμμάτων σε υψηλές θέσεις παγκόσμιων κατατάξεων.

Οι χρηματικοί πόροι από τα ερευνητικά προγράμματα όμως έχουν ακόμη μια θετική συμβολή στη μείωση της ανεργίας των νέων επιστημόνων και της διαρροής επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό, καθιστώντας τις Σχολές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας αλλά και το ΕΚΠΑ στο σύνολό του έναν ενιαίο χώρο Εκπαίδευσης, Ερευνας και Καινοτομίας και μια βασική μονάδα διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού (brain gain) για τη χώρα.

Αντ. Τριανταφύλλου

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus