Διυλιστήριο: Τονωτική ένεση ένα δισ. € στα κρατικά ταμεία από τον ΟΠΑΠ!

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Τονωτική ένεση ένα δισ. € στα κρατικά ταμεία από τον ΟΠΑΠ!



Δυνατό χτύπημα στον παράνομο τζόγο μετά το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα VLTs. Aμεσα τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

K ατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων και συγκεκριμένα των παιγνιομηχανημάτων (VLTs). Το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που αναδείχθηκε και στις τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ακρόασης των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΠΑΠ, ΕΕΕΠ, πράκτορες ΟΠΑΠ, ΚΕΘΕΑ), είναι το ζήτημα της πάταξης του παράνομου τζόγου και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τα παράνομα τυχερά παίγνια.

Με τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος να κυριαρχεί στις τοποθετήσεις βουλευτών, μέχρι στιγμής, έχουν αναδειχθεί τα πολλαπλά οφέλη από τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων και του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Στα θετικά αποτελέσματα των αλλαγών που προωθούνται στην αγορά των VLTs περιλαμβάνονται:

■ Δημιουργία εσόδων άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος τετραετίας για το Ελληνικό Δημόσιο, όταν το έργο των νόμιμων VLTs του ΟΠΑΠ θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.
■ Δημιουργία 5.000 νέων θέσεων απασχόλησης και τόνωση της αγοράς ακινήτων.
■ Προστασία του κοινωνικού συνόλου από την έκθεση στον παράνομο τζόγο και τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτόν.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι προηγήθηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα VLTs ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να υπάρξουν τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει για το 2018, της τάξεως των 100.000.000 ευρώ. Αναφορικά με τον βαθμό αυστηρότητας του κανονισμού για τα VLTs, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι το προηγούμενο (επί της προεδρίας Α. Στεργιώτη) δημιουργούσε πολλά προβλήματα για να λειτουργήσει αυτή η αγορά.

Διαβούλευση

O υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι την ημέρα που θα γίνεται στην oλομέλεια η συζήτηση για τα VLTs, θα είναι έτοιμο όλο το πλαίσιο για τα καζίνα και ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα καζίνα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοθέτημα για τα online παίγνια, ώστε έως τα Χριστούγεννα να υπάρχει το γενικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα παίγνια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, εισηγητής του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε αναλυτικά στα σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, τους πολίτες και τα δημόσια έσοδα, τονίζοντας: «Με το νομοσχέδιο θα επιτευχθεί ένα καίριο χτύπημα στον παράνομο τζόγο που είναι ανεξέλεγκτος και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν σημαντικά τα δημόσια έσοδα, καθώς η φορολογητέα ύλη που διαφεύγει στα παράνομα φρουτάκια ανέρχεται σε 1,3 με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα χαμένα έσοδα για το Δημόσιο να ξεπερνούν τα 400.000.000 ευρώ ετησίως. Θα υπάρξει αποτελεσματικός εποπτικός και φορολογικός έλεγχος, καθώς περιορίζεται ο αριθμός των VLTs αλλά και των καταστημάτων». Οπως επεσήμανε ο κ. Παυλίδης, οι αλλαγές που φέρνει ο νόμος στο υπάρχον πλαίσιο του νόμου 4002/2011 είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα, εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές, οι κανόνες του υπεύθυνου παιχνιδιού και προστατεύονται αποτελεσματικά οι παίκτες.

Και στις τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής αναδείχθηκε ότι το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την απόλυτα διαφανή και σύγχρονη λειτουργία του νόμιμου δικτύου VLTs, καθώς η ΕΕΕΠ μπορεί να το παρακολουθεί online, διατηρώντας στοιχεία ανά άτομο, ανά μηχάνημα, ανά κατάστημα και ανά περιοχή. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, το συγκεκριμένο σύστημα εποπτείας αυτής της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί πρότυπο που θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες αγορές. Επίσης, όπως είχε επισημάνει κατά την ακρόαση των φορέων ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ Ευάγγελος Καραγρηγορίου, ο ισχύον κανονισμός για τα VLTs είναι από τους αυστηρότερους και πιο ολοκληρωμένους διεθνώς, περιλαμβάνοντας πλήθος περιορισμών, βέλτιστων πρακτικών και καινοτομιών (π.χ., ατομική κάρτα παίκτη), που εφαρμόζονται σε ελάχιστες χώρες ανά την Ευρώπη.

Κέρδη δισεκατομμυρίων και δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας

Οπως επεσήμανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ στη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής, το νόμιμο δίκτυο VLTs θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Μόνο από τον παράνομο τζόγο το Δημόσιο χάνει 300.000.000-500.000.000 ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα μπορούσε να συλλέξει, εάν υπήρχε αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης αγοράς και οι παίκτες μεταφέρονταν στη νόμιμη.

«Με βάση τις υπάρχουσες παραμέτρους, όταν το έργο αναπτυχθεί πλήρως, μπορεί να δημιουργήσει έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, σε βάθος τεσσάρων ετών. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα συνεισφορά του ΟΠΑΠ προς την Ελληνική Δημοκρατία, που φτάνει περίπου τα 780.000.000 ευρώ τον χρόνο». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Το πιο απτό όφελος σχετίζεται με την απασχόληση. Με την πλήρη υλοποίηση του έργου, ο ΟΠΑΠ θα δημιουργήσει άμεσα τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας και θα στηρίξει έμμεσα πολλές επιπλέον. Εως σήμερα το έργο έχει ήδη δημιουργήσει πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».

Οπως ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ, για κάθε 100 ευρώ που εισπράττονται από το νόμιμο δίκτυο VLTs, 52 ευρώ, άμεσα ή έμμεσα, πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία.
Αντίθετα, τα παράνομα καταστήματα δεν φορολογούνται και, παράλληλα, οι παίκτες εκτίθενται σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως απειλές, εκβιασμούς και απάτες. Βάσει της τελευταίας έκθεσης πεπραγμένων της ΕΕΕΠ, την περίοδο 2005-2015, σημειώθηκαν περισσότερες από 18.000 παραβάσεις της νομοθεσίας και κατασχέθηκαν περισσότερα από 5.000.000 ευρώ.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus