Διυλιστήριο: Νίκη στην Κομισιόν: Απαγορεύεται η παραγωγή «ελληνικού» γιαουρτιού εκτός Ελλάδας

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

Νίκη στην Κομισιόν: Απαγορεύεται η παραγωγή «ελληνικού» γιαουρτιού εκτός ΕλλάδαςΠροστατεύει το ελληνικό γιαούρτι η Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας ότι η ονομασία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προϊόντα τα οποία δεν παράγονται στην Ελλάδα.

Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας για το ζήτημα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, γνωστοποίησε την δυσαρέσκεια της Αθήνας για το σχετικό νομοσχέδιο της Τσεχίας.

Η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για τα προϊόντα που κατασκευάζονται έξω από την Ελλάδα παραπλανά τους καταναλωτές και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τερματίζοντας τη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Πράγας.

Σημειώνεται ότι για την Αθήνα, τόσο το όνομα «ελληνικό» γιαούρτι όσο και το γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετο με τον κανονισμό της ΕΕ αναφορικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, ο οποίος αναφέρει ρητά ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να παραπλανώνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV, η Κομισιόν εξετάζει αυτές τις ημέρες τις δύο επιστολές σχετικά με τις ενέργειες των τσεχικών αρχών για το ζήτημα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.
Η ονομασία του προϊόντος «ελληνικό γιαούρτι» δεν προστατεύεται από γεωγραφική ένδειξη. Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει τον Ιούλιο πηγή της Επιτροπής, θεμελιώδης απαίτηση των κανόνων της Ένωσης για τις πληροφορίες για τα τρόφιμα συνιστά το γεγονός ότι η επισήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές ως προς τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της προέλευσής τους.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus