Διυλιστήριο: Ρυθμίσεις και για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών

Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Ρυθμίσεις και για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών


Η ρύθμιση των δανείων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και των εταιρειών με σκοπό την εμπορία γεωργικών προϊόντων της πρώην ΑΤΕ bank, των οποίων η διαχείριση διενεργείται από την Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε, PQH, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Kόκκαλη.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, που συζητήθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής για να πάρει το δρόμο της ψήφισης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υφυπουργού, έγινε αποδεκτό το αίτημα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου και τα κόκκινα αγροτικά δάνεια. Πράγματι έγινε αποσαφήνιση των διατάξεων και των φυσικών προσώπων που δύνανται να υπαχθούν στην ρύθμιση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τίτλο «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ».

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι αγρότες δύνανται να αιτηθούν την υπαγωγή τους στην εξώδικη ρύθμιση των χρεών τους με βασική προϋπόθεση την εμπορική ιδιότητα.

Στο πλαίσιο δε του μηχανισμού ρύθμισης, θα μπορέσουν να εντάξουν οι οφειλέτες τις απαιτήσεις από ασφαλιστικά ταμεία, από πιστωτικά ιδρύματα και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι πως θα εφαρμόζεται και για τους αγρότες – οφειλέτες στην Ειδική Εκκαθάριση ο Κώδικας Δεοντολογίας, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως

παρέχεται δυνατότητα ευνοϊκότερης ρύθμισης και κατά περίπτωση διαγραφή κεφαλαίου οφειλής.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κόκκαλης μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας έκανε λόγο για μια καλή αρχή που έγινε όσον αφορά την ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Η βούληση του υπουργείου, πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης είναι η ανακούφιση χιλιάδων αγροτών – κτηνοτρόφων. Τα δάνεια αυτά, ανέρχονται στο ποσό των 3 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ο Λαρισαίος υφυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξεταστούν και τα δάνεια τα οποία τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

Η ρύθμιση θα αφορά όλα τα «κόκκινα» δάνεια, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ακόμη και οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Αυτό που μένει να ξεκαθαρισθεί είναι εάν αρκούν η υποβολή Ε3 και η τήρηση βιβλίων ή προϋποτίθεται η εκμετάλλευση ατομικής επιχείρησης και οργανωμένης αγροτικής μονάδας.

Πηγή www.sofokleousin.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus