Διυλιστήριο: Δεσμεύτηκαν ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί του Γιάννου Παπαντωνίου, του γιου του, της γυναίκας του

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Δεσμεύτηκαν ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί του Γιάννου Παπαντωνίου, του γιου του, της γυναίκας του



Δεσμεύεται η περιουσία και της συζύγου και του γιου του

Με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών


Κάθε λογαριασμός και κάθε ακίνητο που ανήκει στον πρώην υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου δεσμεύεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών μετά από αιτημα της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Η δέσμευση αφορά στο σπίτι του πρωην υπουργού στην Κηφισιά , στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και έρχεται λίγες ημέρες μετά από την αιφνιδιαστική έφοδο και τις κατασχέσεις ηλεκτρονικού και έντυπου αρχείου από το σπίτι και το γραφείο του. Προφανώς τα στοιχεία που συγκέντρωσε η κ.Τουλουπάκη την οδηγησαν στην εκτίμηση πως μπορούν να στηρίξουν αίτημα για τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας που ανήκει στον κ.Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες βάσει του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων αφορά όχι μόνο σε αυτά του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου όπως και του γιου του Νικήτα Παπαντωνίου.

Ο τελευταίος μάλιστα είναι από τα πρώτα στελέχη που επιλέχθηκαν μέσα από την ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, με σκοπό την ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας.

Το Συμβούλιο Πλημμελιοδικών έκρινε πως τα στοιχεία που επικαλείται η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς είναι επαρκή και με βούλευμά του, προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του τα οποία βρίσκονται εντός της χώρας, όμως δεν υπάρχει δέσμευση, δηλαδή, πιθανών ακινήτων ή τραπεζικών λογαριασμών σε χώρες του εξωτερικού.

Η δέσμευση έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για «δωροδοκίες» σε συμβάσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και της προκαταρκτικής εξέταση για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας από τον κ.Παπαντωνίου

Κομβικής σημασίας πάντως θεωρείται η αποκάλυψη των ελβετικών αρχών για την ύπαρξη δυο τραπεζικών λογαριασμών και ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου που φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Γιαυτο άλλωστε και υποβλήθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τους Ελβετούς που εστάλη στις 22 Μαρτίου.

ΟΠΩΣ Ο ΑΚΗΣ

Μετράει πολλά χρόνια η έρευνα εισαγγελέων και ανακριτών για το αν ο κ.Παπαντωνίου εισέπραξε μαύρο πολιτικό χρήμα για να εγκρίνει συμβάσεις ζημιογόνες για το Δημόσιο αλλά συμφέρουσες για τις αναδόχους εταιρείες.

Δυο δεκαετίες μετά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η έρευνα πλέον για τον Γιάννο Παπαντωνίου θυμίζει το δρόμο που ακολούθησαν, χρόνια πριν, οι αρμόδιοι εισαγγελείς στην έρευνα για τον προκάτοχο του κ.Παπαντωνίου στο Πεντάγωνο, τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Τότε, το περίφημο νεοκλασικό διαμέρισμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί –κατά τις εισαγγελικές αρχές- από τα εισοδήματα του πρώην υπουργού και το «σκοτεινό» ερωτηματικό που προέκυψε οδήγησε στο ένταλμα για τη σύλληψη του κ.Τσοχατζόπουλου, με τις αποκαλύψεις από εκεί και πέρα να είναι καταιγιστικές.

Πλέον και για τον κ.Παπαντωνίου, οι εισαγγελείς ελέγχουν συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα του. Και αναζητούν εάν οι καταθέσεις και οι αγορές ακινήτων μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

ΔΙΩΞΗ

Πριν από ένα μήνα, η κα Τουλουπάκη, μετά από αίτημα της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα που διερευνά τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της δωροδοκίας-δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το τελευταίο αδίκημα θεωρείται διαρκές (εφόσον το ξέπλυμα των χρημάτων από μίζες μπορεί να συνεχιστεί μέχρι σήμερα) και δεν κινδυνεύει με παραγραφή, ακόμα κι αν εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο που «ευεργετείται» από τις σύντομες παραγραφές του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η σύμβαση για τις φρεγάτες υπεγράφη επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και οι νέες κατηγορίες ακόμα δεν έχουν προσωποποιηθεί σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Σύμφωνα, πάντως με το αίτημα της κα Ζαμανίκα, η συμπληρωματική ποινική δίωξη θα αφορά στην περίοδο από το 2002 (υπουργός στο Άμυνας ήταν ο κ.Παπαντωνίου) μέχρι και σήμερα.

Οι έρευνες για τον κ.Παπαντωνίου άρχισαν να «τρέχουν» μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, από την οποία προέκυψε λογαριασμός με καταθέσεις 1,3 εκ ευρώ της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας (αδήλωτες στο πόθεν έσχες του κ.Παπαντωνίου, για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί). Τα χρήματα φέρονται να εισέρρευσαν στο λογαριασμό της κα Κουράκου από λογαριασμό του κουμπάρου της. Από το 2014 εκκρεμεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου, ο οποίος ωστόσο έχει προβάλει αντιρρήσεις, «μπλοκάροντας» μέχρι σήμερα τη διαδικασία.

Πηγή www.kontranews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus