Διυλιστήριο: Βρεθηκε η χαμένη πόλη του Μεγαλέξανδρου

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Βρεθηκε η χαμένη πόλη του Μεγαλέξανδρου



Τα ερείπια εντοπίστηκαν στο Βόρειο Ιράκ με τη βοήθεια drone αλλά και κατασκοπευτικών φωτογραφιών της CIA από τη δεκαετία του '60

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Είναι γνωστό ότι οι Βρετανοί αγαπούν την ιστορία και επενδύουν στην αρχαίαπολιτιστική κληρονομιά, κυρίως δε των Ελλήνων. Ετσι τώρα οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου (το οποίο τι θα ήταν, άραγε, χωρίς τα ελληνικά και τα αιγυπτιακά εκθέματα) πιστεύουν πως εντόπισαν στο Ιράκ τα ερείπια της «χαμένης πόλης» που ο Μέγας Αλέξανδρος ίδρυσε το 331 π.Χ.!

Τα ερείπια εντοπίστηκαν στην περιοχή Καλάτγκα Ντάρμπαντ του Βόρειου Ιράκ από αρχαιολόγους του Βρετανικού Μουσείου οι οποίοι, παρατηρώντας κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είχε τραβήξει η CIA για στρατιωτικούς σκοπούς τη δεκαετία του 1960, κατέληξαν ότι το σημείο παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Οι φωτογραφίες ήταν απόρρητες ως το 1996, όταν αποχαρακτηρίστηκαν, οπότε και δημοσιεύτηκαν. Τα προσκόμματα, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν ή μετέπειτα στην υπό αμερικανική εισβολή χώρα ήταν αδύνατο να δοθεί άδεια για ανασκαφές. Από το 2003, όταν και η πολιτική κατάσταση στο Ιράκ εξομαλύνθηκε, το Βρετανικό Μουσείο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης Ιρακινών αρχαιολόγων στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς τους κυρίως από τους βανδαλισμούς του Ισλαμικού Κράτους. 


Ο αρχαιολόγος Τζον ΜακΓκίνις, υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το βρετανικό κράτος, δήλωσε στους βρετανικούς «Times» ότι οι Ιρακινοί εκπαιδευόμενοι εντόπισαν αρχικά τα ερείπια της πόλης, την οποία τοποθετούν χρονικά στον πρώτο και τον δεύτερο αιώνα π.Χ. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως την πόλη ίδρυσε ο μεγάλος Ελληνας στρατηλάτης το 331 π.Χ., όταν επέλαυνε κατά των Περσών, την ίδια χρονιά που ο Δαρείος Γ΄ ηττήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο στη Μάχη των Γαυγαμήλων. Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνουν διάφορα στοιχεία, καθώς στην αρχαία πόλη εντοπίστηκαν αγάλματα ελληνορωμαϊκών θεοτήτων και πήλινα σκεύη τεχνοτροπίας με εμφανείς ελληνικές επιρροές, πολλά εκ των οποίων καταδεικνύουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι στρατιώτες του γιου του Φιλίππου.

Πρώτη φορά οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου οδηγήθηκαν στην υπόθεση πως στην τοποθεσία αυτή υπήρχε μία πόλη, χωρίς ωστόσο να έχουν κανένα στοιχείο για το μέγεθος και την πυκνότητά της. Η ομάδα επιβεβαίωσε τη θέση της «χαμένης πόλης» του Αλεξάνδρου με ένα drone που εστάλη στο σημείο για να τραβήξει φωτογραφίες. Το φωτογραφικό υλικό αποδείχτηκε πολύ πλούσιο, καθώς όταν οι ειδικοί το επεξεργάστηκαν, διέκριναν το περίγραμμα ενός μεγάλου ορθογώνιου κτιρίου, θαμμένου κάτω από χωράφια με σιτηρά, αλλά και άλλα μεγάλα κτίρια, τα τείχη της πόλης και πέτρινες πρέσες που, όπως εκτιμούν, χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κρασιού. «Το drone μάς πρόσφερε εξαιρετικές πληροφορίες» δήλωσε στους «Times» ο Βρετανός αρχαιολόγος επικεφαλής του προγράμματος, που οργάνωσε πέρυσι την άνοιξη τη χαρτογράφηση και τη φωτογράφιση της ευρύτερης περιοχής. Η ομάδα των αρχαιολόγων δεν άργησε να καταλάβει πως κάτω από τα στρέμματα με κριθάρι και σιτάρι υπήρχαν τα ερείπια μιας πόλης. Οπως εξήγησε ο ΜακΓκίνις, «στα σημεία των χωραφιών όπου κάτω από το χώμα υπήρχαν τοίχοι τα σιτηρά δεν αναπτύσσονταν εξίσου καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρωματική διαφορά στα σπαρτά».

Ο δρ ΜακΓκίνις τόνισε ότι μεταξύ των ευρημάτων στον χώρο έχουν βρεθεί ελληνικά νομίσματα και αγάλματα, από τα οποία σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται μια θηλυκή φιγούρα που πιθανολογείται πως είναι η Περσεφόνη και ένα γυμνό του Αδώνιδος.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus