Διυλιστήριο: Εκτός εθνικής γραμμής και πάλι ο Στουρνάρας!

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Εκτός εθνικής γραμμής και πάλι ο Στουρνάρας!



Ο διοικητής της ΤτΕ επιμένει σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου

Στην υπαγωγή της χώρας σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου επέμεινε άλλη μια φορά χθες ο Γιάννης Στουρνάρας, συνεχίζοντας την κόντρα του με την κυβέρνηση από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Η τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, ο οποίος μετείχε στη συνέλευση ως εκπρόσωπος του Δημοσίου.

«Συμπληρωματικά (στο μαξιλάρι διαθεσίμων) θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης. Το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνηγορούν, δεν θα πρέπει να δραματοποιείται, καθώς οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας. Επιπλέον, άφησε αιχμές για την πρόσφατη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, λέγοντας ότι «η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνεται με προσεκτικά βήματα».

Αμεση ήταν η απάντηση του κ. Κουτεντάκη, που τόνισε: «Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο Eurogroup ότι η διαδικασία εξόδου θα υποστηριχθεί από τη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων, μια πρακτική που εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε άλλες χώρες κατά την έξοδό τους από παρόμοια προγράμματα. Η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνεται σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης...»

Παράθυρο για bad bank

Το ενδεχόμενο δημιουργίας «κακής τράπεζας» (bad bank), στην οποία θα συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος «κόκκινων» δανείων, αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στη χθεσινή έκθεσή του. Παράλληλα, όμως, καλεί τις τράπεζες να λάβουν δραστικότερες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων, τη συντονισμένη αντιμετώπιση οφειλετών με πολλαπλούς πιστωτές, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για μη βιώσιμες επιχειρήσεις.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus