Διυλιστήριο: Τορπίλη στις συνεταιριστικές τράπεζες από τον Στουρνάρα

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Τορπίλη στις συνεταιριστικές τράπεζες από τον Στουρνάρα



Νέο κατόρθωμα από τον διοικητή της ΤτΕ. Ανεξήγητη επίθεση και ασύμβατη με τη θεσμική του ιδιότητα. Σε προσωπικά κίνητρα την αποδίδουν τραπεζικοί κύκλοι

Πολλά αρνητικά σχόλια εντός και εκτός της χώρας προκάλεσε η φαινομενικά ανεξήγητη και εντελώς ανοίκεια ως προς τη θεσμική του ιδιότητα επίθεση που εξαπέλυσε πρόσφατα εναντίον των συνεταιριστικών τραπεζών o Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντάς τις συλλήβδην «αποτυχημένες»!

Η σχετική νύξη έγινε ενώπιον του υπουργού Οικονομικών σε δημόσια εκδήλωση και άφησε άφωνο το κοινό, αλλά και όλο το τραπεζικό στερέωμα μόλις μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και φιλικά προς τον κεντρικό τραπεζίτη οικονομικά sites, όπως το ευρείας επισκεψιμότητας capital.gr, αναγκάστηκαν να τον επαναφέρουν στην τάξη διερωτώμενα ποιο είναι το μήνυμα που μεταφέρει στους μικροκαταθέτες, τους μεριδιούχους και τον εποπτικό μηχανισμό της χώρας ένας τέτοιος «αφορισμός».

Σε άρθρο του διευθυντή του capital Δ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τι πρέπει να θεωρήσουμε; Οτι ο διοικητής της ΤτΕ αντιμετωπίζει με προκατάληψη τις εγχώριες συνεταιριστικές τράπεζες ή, ακόμη χειρότερα, γνωρίζει και προδιαγράφει έτσι την τύχη που τους επιφυλάσσει;»
Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρότερη απ' ό,τι δείχνει και συνιστά ακόμη ένα θεσμικό ατόπημα του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος, εκτός από τις «αγαπημένες» συστημικές, οφείλει να εποπτεύει, αλλά και να διευκολύνει την ανάπτυξη των συνεταιριστικών τραπεζών.

Ενδεικτικό του ατοπήματος είναι ότι πρόσφατα υπεβλήθη αίτημα από ξένο fund για ειδική συμμετοχή στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, ώστε η τελευταία να προχωρήσει στην απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εβρου. Για τις συγκεκριμένες διεργασίες έχει δοθεί χρονική παράταση έως τον Ιούνιο.

Ξαφνικό μένος


Υπό το φως, όμως, των δηλώσεων Στουρνάρα και τη δημόσια διαφωνία του ακόμη και για τον λόγο ύπαρξης τέτοιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πώς αναμένεται να… ενθαρρυνθεί το ξένο fund στην επένδυσή του; Και πώς η ΤτΕ θα ελέγξει τις συνεταιριστικές τράπεζες εφόσον διέπεται από αρνητική προκατάληψη προς αυτές; Το ξαφνικό μένος Στουρνάρα προς το τραπεζικό… συνεταιρίζεσθαι, εκτός από την προστασία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τον ανταγωνισμό, σχετίζεται ευθέως και με την περίπτωση της Παγκρήτιας Τράπεζας που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης των καταθετών με τη δυναμική είσοδο του πρώην ισχυρού άνδρα της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Με την είσοδο νέων κεφαλαίων η Παγκρήτιος είναι σήμερα η πιο ελπιδοφόρα περίπτωση στον χώρο των συνεταιριστικών τραπεζών, κάτι που προφανώς ενοχλεί σφόδρα τον κ. Στουρνάρα, στο πλαίσιο προσωπικής του αντιπαράθεσης με τον Μιχάλη Σάλλα για το πόρισμα της ΤτΕ σχετικά με την Πειραιώς, κυρίως όμως για την προληπτική γραμμή στήριξης, εναντίον της οποίας τάχθηκε πρόσφατα ο έμπειρος τραπεζίτης, υποστηρίζοντας εμμέσως την πεποίθηση της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο.

Η «προληπτική γραμμή» είναι βασικό στοιχείο επιρροής του Γιάννη Στουρνάρα, που δίνει μάχη μέχρις εσχάτων για να την επιβάλει, όπως άλλωστε και ο έλεγχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, χωρίς τη δημιουργία «ενοχλητικών» ανεξάρτητων πυλώνων που θα μπορούσαν να προσφέρουν ισχυρές συνεταιριστικές τράπεζες. Η περίεργη αντίληψη περί «παταγώδους αποτυχίας» των τελευταίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δημόσια τοποθέτηση του υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Μητράκου τον περασμένο Ιούνιο, που μίλησε για ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα των συνεταιριστικών τραπεζών όταν επικεντρώνονται στην τοπική αγορά μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τους αφορισμούς Στουρνάρα, άλλωστε, δεν φαίνεται να συμμερίζονται ούτε οι δανειστές, καθώς σε πρόσφατη ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, ο αρμόδιος επίτροπος Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι «οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθούν από το περιβάλλον χρηματοπιστωτικής σταθερότητας»! Οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια πραγματικότητα με προεξάρχουσα τη Γερμανία. Ο συνεταιριστικός θεσμός ευδοκιμεί και προσελκύει σημαντικό αριθμό καταθετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, υπάρχουν 58.000 τέτοια τραπεζικά καταστήματα με καταθέσεις πάνω από 3,5 τρισ. ευρώ και συνολικό ενεργητικό μεγαλύτερο των 7 τρισ. ευρώ! Πανευρωπαϊκά το μερίδιο αγοράς τους φθάνει το 20%, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου ο θεσμός είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένος, χρηματοδοτούν το 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπό το φως όλων αυτών προκαλεί τεράστια εντύπωση η «τορπίλη Στουρνάρα» εις βάρος των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών, δημιουργώντας πρόσθετα ερωτήματα για τον πραγματικό ρόλο του στην πορεία δανειακής απεξάρτησης της χώρας.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus