Διυλιστήριο: «ΚΕΕΛΠΝΟ, η offshore της Υγείας» - Τρύπα 230.000.000 ευρώ

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

«ΚΕΕΛΠΝΟ, η offshore της Υγείας» - Τρύπα 230.000.000 ευρώ


Συντάκτης:
Ντάνι Βέργου

Με νέα στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ της «offshore του χώρου της υγείας», όπως χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ξεκίνησε χθες την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην υγεία. Νέα στοιχεία που αναζητήθηκαν, αλλά ήταν άφαντα, βρέθηκαν, προστέθηκαν και αποκάλυψαν τρύπα 230 εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επειδή το λογιστικό πρόγραμμα είχε ξηλωθεί το 2011, αναζητήθηκαν μέσα από τις καταγραφές των Δ.Σ. τα χρήματα που εισπράχθηκαν το 2007-2014 και υπολογίστηκαν σε σύνολο 750.304.452 ευρώ.

Στη συνέχεια διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία των απολογισμών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ που κατέγραφαν όλες τις ετήσιες πληρωμές για όλες τις υποχρεώσεις.

Το συνολικό ποσό ήταν 522.297.387 ευρώ. Το δε ταμειακό υπόλοιπο στο τέλος του 2014 από τους 36 (!) διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν 3 εκατ. ευρώ.

Αρα έλειπαν –και χωρίς κανένα παραστατικό– 230 εκατ. ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; διερωτήθηκε ο Π. Πολάκης και ζήτησε ειδικά γι’ αυτό το θέμα την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα.

Από το 2011 δεν έμπαιναν πλέον στο ΚΕΕΛΠΝΟ ορκωτοί λογιστές, ούτε για τυπικό έλεγχο. Ενδεικτικά, το 2009 «με την ψευτιά, την κομπίνα της γρίπης επί Αβραμόπουλου» μπήκαν 369 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ και ξοδεύτηκαν 95 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο υπουργός παρέθεσε αντίστοιχα τα στοιχεία για την κάθε χρονιά.

Ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε λειτουργία μιας «συμμορίας μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με ονοματεπώνυμα, που λειτουργούσε και υλοποιούσε πολιτικές εντολές του Γεωργιάδη, παλιότερα του Λοβέρδου, του Αβραμόπουλου κ.ο.κ.».

«Με αναλήψεις μετρητών του γενικού διευθυντή του Κέντρου, Θ. Παπαδημητρίου, διάφοροι έπαιρναν χρήματα με απλές εξουσιοδοτήσεις. Αυτός ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας για μεγάλες μπάζες και μετά έγινε ο ίδιος ο αγωγός για ποσά που κατευθύνονταν στα ΜΜΕ», είπε ο Π. Πολάκης, ενώ αναφέρθηκε στους υψηλούς μισθούς των «μελών της συμμορίας» που ήταν ανώτεροι και από τον μισθό γενικού γραμματέα υπουργείου.

«Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Εχουμε έναν διάτρητο οργανισμό που διαχειριζόταν δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».

Αδιαφανείς διαδικασίες

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έδωσε για το πώς ήρκεσε μία «πρόταση» καταγραφής «αναγκών» για να γίνει πράξη δάνειο 200 εκατ. , όταν ακόμα και για ευτελή ποσά χρειάζονται δεκάδες παραστατικά και δικαιολογητικά σε οποιοδήποτε υπουργείο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο συνεργάτης του υπουργού Καλογερόπουλος (3/9/2009) στέλνει ένα απλό γράμμα (πρόταση) στην γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής και στο υπουργείο Οικονομικών, επισυνάπτοντας τη δισέλιδη πρόταση του ΕΟΦ και του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον εμβολιασμό και την υποτιθέμενη πανδημία, και ζητά 200 εκατ. ευρώ δάνειο. Και το δάνειο εγκρίνεται!

Παράλληλα, για την επικοινωνιακή εκστρατεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2012-2014, ανέφερε ο αν. υπουργός, διατέθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες σε εταιρείες για έργα που δεν έγιναν ποτέ.

Ολα αυτά υπάρχουν και στις δεκάδες παρατηρήσεις της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έγινε (μόνο) για το 2014.

Παρέθεσε το παράδειγμα του e-Health Forum, το οποίο διοργάνωνε η χώρα που είχε την προεδρία της Ε.Ε. Εναν χρόνο πριν από την ανάληψη της προεδρίας, με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, η διοργάνωση ανατέθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ λόγω «εμπειρίας» με ιδιωτικό συμφωνητικό (30.12.2013).

Στη συνέχεια το ΚΕΕΛΠΝΟ σύναψε ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα.

Δόθηκαν αρχικά 5.000 ευρώ για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας, προϋπολογίστηκαν για το έργο 713.000, από τα οποία τα 300.000 δόθηκαν από ευρωπαϊκά χρήματα (Horizon), παρ΄όλο που δεν έγινε ποτέ ο επιβαλλόμενος διαγωνισμός.

Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Π. Πολάκης, το συνολικό κόστος με απευθείας ανάθεση ανήλθε στις 360.000, ενώ 60.000 ήταν το ενοίκιο στο Μέγαρο Μουσικής.

«Δικό μας το κράτος, δικά μας τα λεφτά! Και πάντα το ακαταδίωκτο» σχολίασε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μετά τη διοργάνωση η κ. Στουρνάρα κατοχύρωσε και το σήμα e-health!

Μόνο για το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου ζητήθηκε η γνώμη μεσιτών και όχι ορκωτών εκτιμητών, αντί για 3 εκατ. δόθηκαν συνολικά 17 εκατ. και με φωτογραφική διάταξη.

Ο Π. Πολάκης μίλησε και για τις οικογενειακές σχέσεις της «συμμορίας», καταλήγοντας ότι «είναι αδιανόητο να διακινείται τόσο χρήμα κάτω από τη μύτη του εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου και αυτός να μην παίρνει χαμπάρι».

«Ο Θ. Παπαδημητρίου ήταν σαφώς ένας πολύ ικανός άνθρωπος. Από το 1992-2015 έχει δει υπουργούς και υπουργούς. Πουλούσε εκδούλευση του τύπου στήριξη από τα ΜΜΕ. Αν αυτά τα δεχόμασταν και εμείς, θα ήταν ακόμα και σήμερα στο ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε απαντώντας στο ερώτημα αν ο τελευταίος το επιχείρησε.

Ο Π. Πολάκης απάντησε στο θέμα που έχει δημιουργήσει η Ν.Δ. ότι πήρε έγγραφα, δηλώνοντας «Ναι, τα πήρα. Πήγα, ζήτησα εγώ ο ίδιος μέρα μεσημέρι ως πολιτικός προϊστάμενος του ΚΕΕΛΠΝΟ να δω τις συμβάσεις με τους προμηθευτές. Μου τα έβγαλαν οι υπάλληλοι φωτοτυπία και υπέγραψα ότι τα πήρα».

Σημείωσε ότι τα έγγραφα που αφορούν την περίοδο 2013-2014 έχουν χαθεί και σημείωσε με νόημα: «Και βέβαια δεν τα έκλεψα εγώ, γιατί εγώ τα θέλω και τα πρωτότυπα και τις φωτοτυπίες».

«Ξέρουμε –είπε ακόμα– ότι την περίοδο που επέστρεψε ο κ. Γιαννόπουλος, τον Οκτώβριο 2016, φεύγαν κάτι κούτες από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτά δεν είναι ντροπή για μένα, είναι ντροπή για αυτούς που τα υπογράψανε».

Μεγάλο κομμάτι της τοποθέτησής του αφορούσε τις αθρόες προσλήψεις. «Στις 11.2.2011 ο Λοβέρδος στέλνει στο υπουργείο Εσωτερικών χαρτί για την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη 115 ατόμων. Αυτό το χαρτί δεν μεταφράστηκε ποτέ σε πράξη υπουργικού συμβουλίου».

Μίλησε για την υπόθεση με τον Αδ. Γεωργιάδη και τις εκατέρωθεν μηνύσεις:

«Οπως έχω καταθέσει στη μήνυση, διότι για πρώτη φορά εγώ το έστειλα στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στη Βουλή το ρουσφετόχαρτο του Αδωνη, είναι άτομα του δικού του περιβάλλοντος, 23 άτομα, που απολύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ την ημέρα που έφυγε από υπουργός Υγείας. Δούλευαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά ήταν συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη».

Πρόσθεσε δε ότι το αδίκημα αυτό δεν έχει παραγραφεί.

Πηγή www.efsyn.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus