Διυλιστήριο: Σφίγγει ο κλοιός (και) για τον Στουρνάρα!

Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Σφίγγει ο κλοιός (και) για τον Στουρνάρα!Η υπόθεση Novartis και το προηγούμενο με τον Λετονό κεντρικό τραπεζίτη

Τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ώστε να ξεκαθαριστούν τα όρια της ανεξαρτησίας των διοικητών των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και οι περιπτώσεις που μπορεί να αποπεμφθούν ζήτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αφορμή την υπόθεση του Λετονού κεντρικού τραπεζίτη Ιλμαρς Ρίμσεβικς.

Η περίπτωση Ρίμσεβικς έχει εμμέσως και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «πιλότος» για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τις κατηγορίες περί εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis.

Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης κατηγορείται για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να του έχουν απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και η άσκηση των καθηκόντων του. Ετσι, δεν μπορεί να μεταβεί στη Φρανκφούρτη για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η σε βάρος του δίωξη είναι πολιτική, όπως και ο Γιάννης Στουρνάρας για την υπόθεση Novartis. Αυτός είναι και ο λόγος που αναλυτές συνδέουν τις δύο περιπτώσεις και θεωρούν ότι, παρά τη διπλωματική σιωπή που κρατά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η Κεντρική Τράπεζα προβληματίζεται για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ με την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιχειρεί να αποσαφηνίσει το πεδίο εφαρμογής της πρόβλεψης του κανονισμού ότι ο διοικητής μιας κεντρικής τράπεζας μπορεί να απομακρυνθεί από το αξίωμά του «εάν δεν πληροί πλέον τους απαιτούμενους όρους για την άσκηση των καθηκόντων του ή εάν έχει διαπράξει σοβαρό παράπτωμα». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης του Λετονού τραπεζίτη, ενώ και η ίδια η ΕΚΤ δεν έχει σκοπό να παρέμβει στην ποινική έρευνα. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης πρέπει να ξεκαθαρίσει πού αρχίζει και πού τελειώνει η προστασία των κεντρικών τραπεζιτών όσον αφορά τις διώξεις. Οπως σχολίασε η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal» σε πρόσφατο άρθρο της, η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και η προσφυγή της στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το αποδεικνύει.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus