Διυλιστήριο: Αττική: Πάνω από 100.000 αυθαίρετα μέσα στα δάση!

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Αττική: Πάνω από 100.000 αυθαίρετα μέσα στα δάση!



Μόνο σε Μαραθώνα και Ραφήνα οι παράνομοι οικισμοί καταλαμβάνουν 21.000 στρέμματα

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Τον μεγαλύτερο αριθμό οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις φιλοξενεί η Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου, οι οποίοι επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά, οι οικισμοί αυθαιρέτων εντός του δάσους καταλαμβάνουν περισσότερα από 21.000 στρέμματα.

Σε 13 οικισμούς της Ραφήνας υπάρχουν 2.408 αυθαίρετα, με τους παράνομους οικισμούς να καταλαμβάνουν μεγαλύτερη έκταση από εκείνους που βρίσκονται εντός σχεδίου. Ιδια εικόνα και στη Νέα Μάκρη, όπου συναντά κανείς 1.513 αυθαίρετα σε 12 οικισμούς. Εκτιμάται ότι συνολικά στο λεκανοπέδιο έχουν χτιστεί περισσότερα από 100.000 αυθαίρετα μέσα σε δάση.

Το πρόβλημα αναδεικνύει και το εγχείρημα των δασικών χαρτών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αποτυπώνοντας τα σημεία στα οποία έχουν ξεφυτρώσει αυθαίρετες οικοδομές.

Τα στοιχεία που υπέβαλαν οι δήμοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και το Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις οικιστικές πυκνώσεις μιλούν από μόνα τους: Ο Δήμος Μαραθώνα έχει δηλώσει ως «οικιστικές πυκνώσεις» 11.694 στρέμματα και ο Ραφήνας - Πικερμίου 7.347 στρέμματα. Αν σε αυτά συνυπολογίσει κάποιος και τις δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί τις τελευταίες δεκαετίες με νόμιμο ή παράνομο τρόπο (68.000 στρέμματα στον Δήμο Μαραθώνα και 19.400 στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου), αποκτά σαφή εικόνα για το μέγεθος της αυθαιρεσίας. Εικόνα που θα γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη όταν ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών.

Στη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη, μάλιστα, μαζί με πολλές ακόμα περιοχές της ανατολικής Αττικής, η ανάρτηση των χαρτών αναμένεται στα τέλη Αυγούστου. Οσον αφορά τον Μαραθώνα, ο χάρτης αναρτήθηκε το 2011, ακόμα όμως δεν έχουν εξεταστεί οι εκατοντάδες αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν!

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος άφησε τελευταίες τις αναρτήσεις χαρτών σε ανατολική και δυτική Αττική, καθώς σε αυτές τις δύο περιοχές (μαζί με τη Χαλκιδική) υπάρχουν τα περισσότερα αυθαίρετα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αναρτήσεων, στην οποία περιλαμβάνονταν ελάχιστες περιοχές της Αττικής, υποβλήθηκαν αντιρρήσεις για 8.314 στρέμματα στην ανατολική Αττική και για 7.502 στρέμματα στη δυτική.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μάνδρα, που «πνίγηκε» από τη φονική πλημμύρα, διαπιστώθηκε κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη ότι έχουν εκχερσωθεί συνολικά 4.500 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ οι οικισμοί αυθαιρέτων καταλαμβάνουν 1.772 στρέμματα.

Ακόμα ένα στοιχείο που αναδεικνύει την ανατολική Αττική σε... πρωταθλήτρια των αυθαιρέτων προκύπτει και από τις δηλώσεις τακτοποίησης. Στους δήμους της περιοχής έχουν δηλωθεί περισσότερες από 77.000 πολεοδομικές παραβάσεις, με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 8.000.000 τετραγωνικών μέτρων.


https://diulistirio.blogspot.com
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus