Διυλιστήριο: Δίνουν τα αναδρομικά σε 250.000 ενστόλους

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Δίνουν τα αναδρομικά σε 250.000 ενστόλους





Ενα «δώρο» ετοιμάζεται να δώσει στα περίπου 250.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και στους συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς η κυβέρνηση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «δημοκρατίας», σχεδιάζεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης η καταβολή των αναδρομικών που τους οφείλονται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία τους δικαίωνε όσον αφορά τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων που υπέστησαν με τον νόμο 4093/2012.

Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν στους ενστόλους αφορούν 65 ολόκληρους μήνες και εκτιμώνται από 2.665 ευρώ έως 12.805 ευρώ (καθαρά ποσά). Ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερα, αν ληφθούν υπόψη και ορισμένα επιδόματα που ελάμβαναν προ του Αυγούστου του 2012 τα στελέχη των Eνόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όταν ίσχυσαν οι παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που ψήφισε τον νόμο, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωνε τους ενστόλους, προχώρησε στα τέλη του 2014 σε αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων κατά 50% και μόνο. Το υπόλοιπο 50% μένει σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα, παρότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. δεσμεύτηκε πολλές φορές για την πλήρη αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων.

Ωρα δικαίωσης

Φαίνεται πως η ώρα για το 100% της υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ πλησιάζει και είναι πιθανό περισσότερο από ποτέ οι στρατιωτικοί, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, όπως αντίστοιχα και των Σωμάτων Ασφαλείας, να πάρουν αυτά που δικαιούνται. Στις πληροφορίες ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τη ΔΕΘ συγκλίνει και επιπλέον ένα στοιχείο. Εκπνέει στις 23 Οκτωβρίου 2018 η οκτάμηνη προθεσμία συμμόρφωσης που είχε εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί τα νόμιμα, τότε η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμα «μη συμμόρφωσης».

Ο Πάνος Καμμένος, που έχει δώσει «μάχες» από την ανάληψη της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την πλήρη αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των στρατιωτικών, αναφέρθηκε στο μείζον αυτό θέμα κατά την τελετή του Ζαππείου, την επομένη της απόφασης του Eurogroup. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη φιέστα και τη γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα, αλλά την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Καμμένος στο Πεντάγωνο είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως κυβέρνηση -και εγώ ως υπουργός από την ανάληψη των καθηκόντων μου- απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με το μισθολογικό θα ικανοποιηθούν. Είμαστε σε συνεννόηση αυτή τη στιγμή με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο και πιστεύω ότι μέχρι τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε και επίσημα».

Αξίζει να σημειωθεί πως κανονικά η αναδρομική αναπροσαρμογή θα έπρεπε να αφορά όχι 65 μήνες, αλλά 12 λιγότερους (53 μήνες), καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θεωρείται πως τέθηκε σε ισχύ το νέο ειδικό στρατιωτικό μισθολόγιο. Ομως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πέτυχε, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, να αμείβονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά τη διάρκεια του 2017 με το πρότερο καθεστώς και τελικά να ισχύσει το νέο μισθολόγιο από τις αρχές του 2018. Κάτι αντίστοιχο έγινε και για τα Σώματα Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, όμως, το νέο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, το οποίο επέβαλαν οι δανειστές και υλοποίησε η κυβέρνηση, εξουδετέρωσε και την απόφαση του ΣτΕ για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων. Η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε τον νόμο 4093/2012. Το ειδικό μισθολόγιο που ισχύει από τις αρχές του 2018 βασίστηκε σε άλλο νόμο. Συνεπώς, μπορούν να δοθούν τα αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, αλλά όχι και να επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Η καταβολή των χρημάτων αρχίζει το φθινόπωρο ή στις αρχές του 2019

Οσον αφορά τον χρόνο χορήγησης των αναδρομικών, οι πληροφορίες θέλουν να αρχίζει αμέσως μετά την ανακοίνωσή τους ή από τις αρχές του 2019. Ασφαλώς θα γίνει σε πολλές δόσεις, καθώς το ποσό από το 100% της εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας υπολογίζεται στα 450.000.000 ευρώ και η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με παλαιότερα έγγραφά του προς το υπουργείο των Οικονομικών ζητούσε να είναι περιορισμένες οι δόσεις, έχοντας, όπως ανέφερε τότε, εξασφαλίσει το κονδύλι για την πλήρη αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων. Η απόφαση του ΣτΕ όμως αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και είναι πιθανόν τα αναδρομικά να δοθούν ακόμη και σε 65 δόσεις.

Γιατί 65 δόσεις; Τόσοι είναι οι μήνες για τους οποίους δικαιούνται τα αναδρομικά οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοί. Από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2017. Για τους μεν πρώτους μήνες, και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2012 έως το τέλος του 2014, θα πρέπει να δοθεί το υπολειπόμενο 50% (το άλλο 50% είχε δοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου προεκλογικά και υπό την πίεση της απόφασης του ΣτΕ), ενώ από τις αρχές του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει να δοθεί και το 100% των αναδρομικών. Στην περίπτωση λοιπόν που ισχύσει το σενάριο των 65 δόσεων, τότε ένας λοχαγός θα δει αύξηση 41 ευρώ τον μήνα, ενώ ένας που λαμβάνει μισθό αντιστρατήγου 77 ευρώ και ο μισθός σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ θα αυξηθεί κατά 197 ευρώ.



Πίνακες: newsit.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus