Διυλιστήριο: VIDEO - Ντάισελμπλουμ: ''Τα προγράμματα ήταν λάθος''

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

VIDEO - Ντάισελμπλουμ: ''Τα προγράμματα ήταν λάθος''



Τη θέση ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον την ευελιξία να εφαρμόσει μια πιο κοινωνική πολιτική εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας δεν πρέπει να υποπέσει στο μέλλον στα σφάλματα του παρελθόντος και αποκαλύπτοντας ότι επικοινωνούσε απευθείας με τον Αλέξη Τσίπρα από τον Φεβρουάριο του 2015 για να βρεθεί λύση.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ANT1, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί διαφορετική πολιτική για την Ελλάδα.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και την πορεία της οικονομίας της. Επεσήμανε δε, ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την πλευρά των Ευρωπαίων, οι οποίοι, όπως εξήγησε, αρχικά αυτοσχεδίασαν και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να στηθούν στα πόδια τους και να δημιουργήσουν τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ειδικότερα, για το θέμα της Ελλάδας υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί μία διαφορετική πολιτική, αφού τα προγράμματα ήταν πολύ αυστηρά και η εφαρμογή τους εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν σοβαρές πολιτικές ευθύνες ενώ έγιναν πολλά λάθη από τους Έλληνες πολιτικούς και πριν από την κρίση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επέρριψε ευθύνες και στους Γερμανούς για την καθυστέρησή τους να αποδεχθούν την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης με την εφαρμογή προγραμμάτων διάσωσης στις χώρες που κινδύνευαν.

Επισήμανε πως, αν και δεν ήταν σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις στις Βρυξέλλες μακριά από τα εθνικά κοινοβούλια, η κρίση ήταν τεράστια και έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν αποκαλυπτικός και για το παρασκήνιο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση το α’ εξάμηνο του 2015, χαρακτηρίζοντας καταστροφική την διαχείριση του κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως αποκάλυψε, για πρώτη φορά, είχε απευθείας επαφές με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας. Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε πως όλη η διαπραγμάτευση γινόταν με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς έπρεπε να βρεθεί λύση, την οποία ναρκοθετούσε διαρκώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο τέως επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στην συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στην Αθήνα περιέγραψε πώς αμέσως μετά το επεισοδιακό φινάλε ο κ. Βαρουφάκης τον ακολούθησε έως το ασανσέρ ζητώντας του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ότι παραμένει άγνωστο εάν όντως ήταν σοβαρή ή έγινε για να ασκηθεί πίεση στη χώρα μας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Γερμανός, πρώην υπουργός Οικονομικών όταν κάνει μια πρόταση, την εννοεί.




Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus